De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Na plunderingen staat
van beleg in Argentinië

   
 

Maar met een werkloosheid van bijna twintig procent en een nieuwe bezuinigingsronde - de negende in amper twee jaar tijd - Een plotselinge escalatie van de sociale onrust heeft de regering van Argentinië gisteravond gedwongen tot het afkondigen van de staat van beleg. Eerder op de dag plunderden woedende mensenmassa's in bijna alle grote steden van het land supermarkten, winkels, warenhuizen en voedselmagazijnen. Op verschillende plaatsen zetten demonstranten openbare gebouwen als gemeentehuizen, filialen van staatsbanken en kantoren van de sociale dienst in lichterlaaie.

Terwijl president Fernando de la Rúa in het Casa Rosada-paleis met de belangrijkste leden van zijn kabinet in conclaaf was, haalde een menigte van ongeveer tweehonderd mensen enkele straten verderop enkele buurtwinkels leeg. Een groepje werkelozen had de president toen hij voor het spoedoverleg op het paleis arriveerde bekogeld met eieren en straatstenen. Een zwaar stuk plaveisel raakte daarbij het dak van de presidentiële limousine.

De politie weerhield zich in de meeste gevallen van ingrijpen en beperkte zich tot het afvuren van traangasgranaten. Het openbaar ministerie had de korpsen gevraagd met terughoudendheid op te treden om de volksonrust niet verder aan te wakkeren. Desalniettemin voerden de agenten in de hoofdstad verschillende charges uit om menigtes in de nabijheid van ministeries en grote banken op te breken. Hierbij raakten ten minste vijf agenten gewond.

Moeders

Onder de plunderaars bevond zich een opvallend groot aantal moeders met kleine kinderen. Zelfs gepensioneerden namen deel aan de winkelovervallen. "We hebben geen geld en geen werk en lijden honger. De maat is nu echt vol", schreeuwde een bejaarde man terwijl hij bijna buiten adem door de vitrine een slagerswinkel uitrende met pakken vlees onder beide armen.

Volgens president De la Rúa zijn de ongeregeldheden het werk van "opruiers met politieke motieven". Het staatshoofd verklaarde aan het begin van de avond hard te zullen optreden tegen deze "provocateurs". Hij vroeg de bevolking via de televisie om het hoofd koel te houden en zodoende hem een kans te geven Argentinië uit het slop te halen.

in het verschiet, heeft de Argentijnse president haast al zijn politieke kapitaal verspeeld. Zowel de leiders van regerende Radicale Burgerunie als die van de Peronistische oppositie lieten gisteren weten niet akkoord te kunnen gaan met de eerder deze week ontvouwde overheidsbegroting voor 2002.

Belofte

Minister Domingo Cavallo van Economische Zaken wil volgend jaar de staatsuitgaven verlagen met ruim twintig miljard gulden in een laatste poging om de kredietgevers van het land tevreden te stellen. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) blokkeerde tien dagen terug alle noodleningen aan Argentinië omdat het land geen werk had gemaakt van een eerdere belofte om niet meer uit te geven dan er aan belastingen binnenkomt.

Argentinië gaat gebukt onder een welhaast onbetaalbare staatsschuld van ongeveer 300 miljard gulden. Doordat de overheid jarenlang op een te grote voet leefde, is de nationale schatkist thans leeg. De staat besloot hierop de schuld- en rentebetalingen te voldoen middels het vorderen van geld uit pensioenfondsen.

Ook gingen de ambtenaren lonen en uitkeringen met 13 procent naar beneden en is het de Argentijnen verboden om meer dan 600 gulden per week in contanten op te nemen van hun bankrekeningen. Deze laatste restrictie verlamt de informele economie van het land waarin volgens schattingen ongeveer 30 procent van de bevolking werk vindt en is daarmee de directe oorzaak van de huidige onrust.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.