De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VN-macht
Afghanistan
krijgt vorm

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Groot-Brittannië heeft zich gisteren formeel bereid verklaard de leiding te nemen van de internationale vredesmacht voor Afghanistan. Minister van Defensie Geoff Hoon verklaarde in het parlement dat het Verenigd Koninkrijk zelf met ongeveer 1500 manschappen zal deelnemen aan de troepenmacht, die uit tussen de 3000 en 5000 man uit twaalf verschillende landen, waaronder Nederland, zal bestaan.

Volgens het ministerie van Defensie zal een voorhoede van 100 tot 200 mariniers zaterdag in Kaboel aankomen. Op die dag treedt de interim-regering van Afghanistan aan. Pas volgende maand zal de troepenmacht compleet zijn.

Volgens Hoon zal het belangrijkste deel van de troepenmacht niet voor 28 december worden ingezet.

Het vertrek van de eerste Nederlandse militairen naar Afghanistan loopt enkele dagen vertraging op.

Pas vanavond of anders morgen kan de VN-veiligheidsraad een mandaat voor de veiligheidsmacht vaststellen. De Britten willen dat de veiligheidsmacht kan opereren onder hoofdstuk 7 van het VN-handvest, dat de troepen in staat stelt gewapenderhand in te grijpen als dat nodig is.

Daarnaast moet de Britse commandant, generaal-majoor McColl met de nieuwe machthebbers in Afghanistan afspraken maken over de samenwerking met de buitenlandse troepen.

Een volgende probleem is de coördinatie tussen de veiligheidsmacht en de Amerikaanse troepen. Duitsland, dat de Nederlandse troepen onder zijn hoede zal nemen, wil niet dat de Amerikanen het volledig voor het zeggen zullen krijgen om te voorkomen dat er verwarring ontstaat tussen de veiligheidsmacht en de strijd tegen Al-Qaeda.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw schreef echter in een brief aan de VN dat bij een eventueel conflict tussen de vredesmacht en de Amerikaanse operatie in Afghanistan de Amerikanen de leiding zullen hebben.

Enkele tientallen gevangen Al-Qaeda-leden zijn gisteren in Pakistan in opstand gekomen en ontsnapt tijdens een bustransport nabij de Afghaanse grens. Hierbij kwamen zeven Al-Qaeda-strijders en zes Pakistaanse politiemannen om. Na een klopjacht met onder meer legerhelikopters, werden 21 voortvluchtigen opnieuw opgepakt.

Acht FBI-agenten ondervroegen gisteren in een gevangenkamp nabij de luchthaven van Kaboel gevangen genomen Al-Qaeda-strijders over eventuele nieuwe plannen van Bin Laden voor aanvallen op de VS. Pakistan zou gisteren honderden vluchtende Al-Qaeda-strijders gevangen genomen die grens probeerden over te steken.

In Jemen vielen gisteren zeker 25 doden bij de jacht op leden van Bin Ladens terreurnetwerk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.