De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rochelle mag niet
met vader naar huis

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
Wanda Rikkers wordt afgevoerd naar een cel (Foto: AP)
AMSTERDAM - Peuter Rochelle Rikkers (3) en haar vader Martin Huisman, die momenteel beiden in Spanje verblijven, zijn gisteren nog niet met elkaar herenigd. De vader van het jongere zusje van de vermoorde Rowena Rikkers (het meisje van Nulde) mag zijn dochter bovendien voorlopig ook niet mee terugnemen naar Nederland. Ondanks zijn smeekbede aan het adres van de Spaanse autoriteiten wordt dit verzoek vooralsnog geweigerd, omdat de gescheiden Martin geen voogd over het kind is.

Enorme klap

In Nederland zal nu eerst de benodigde papierwinkel moeten worden afgehandeld, voordat justitie in Spanje peuter Rochelle laat gaan. Toen Martin Huisman het slechte nieuws gisteren in zijn hotel in de Zuid-Spaanse stad Murcia hoorde, stortte hij in. "Ik ben er echt helemaal kapot van. Dit is emotioneel gezien een enorme klap voor me. Eerst krijg je te horen dat je ene kind is vermoord en in stukken is gesneden.

Daar moet je vervolgens twee weken lang je mond over houden, terwijl je weet dat je andere dochter door die twee is meegenomen. En dan nu dit weer. Ik zit helemaal aan het plafond", aldus een volledig lamgeslagen Huisman. Rochelle is voorlopig ondergebracht in een speciaal opvanghuis. Advocaat mr. Bram Moszkowicz kreeg gisteren het verzoek van Huisman om te bespoedigen dat hij zijn dochter mee kan nemen. "Ik trek alle registers open om dat voor elkaar te krijgen", aldus de strafpleiter, die niet kon bevestigen dat de oma van Rochelle als toeziend voogd zou worden aangesteld, waardoor zij het kindje kan ophalen.

Moeder Wanda (25) en haar vriend Mike J. (32) konden eergisteren in een drukke winkelstraat in Murcia werden gearresteerd, nadat zij eerder hadden geprobeerd om bij een bank geld te pinnen. Nederlandse rechercheurs waren net in Spanje gearriveerd, toen Wanda en Mike werden opgepakt. De twee zitten nu nog vast in het paleis van Justitie in Murcia.

Vader Martin Huisman was op het moment van de arrestatie op ongeveer 500 kilometer afstand in Spanje zelf aan het zoeken naar sporen van zijn dochter en zijn ex-vrouw, omdat hij thuis in zijn flatwoning in Dordrecht de spanning niet meer aankon. Halsoverkop ging hij naar Murcia, waar hij de teleurstellende mededeling ontving.

Wanda en Mike zullen binnen 48 uur worden overgebracht naar de Spaanse hoofdstad Madrid, waar de Spaanse justitie zich zal buigen over het uitleveringsverzoek, dat gisteren is gedaan door het openbaar ministerie in Zutphen. Die procedure kan slechts enkele dagen, maar mogelijk ook enkele weken duren.

Voor het Nederlandse rechercheteam, dat zich met de zaak bezighoudt, is er geen enkele belemmering om Rochelle met haar vader te laten herenigen. "Wat ons betreft is dat oké. Maar we moeten ons houden aan de officiele weg, hoe graag we ook zouden zien dat die twee elkaar in de armen kunnen sluiten", aldus politiewoordvoerder B. Top.

Uit een reconstructie van de vlucht en het verblijf van Wanda, Mike en Rochelle in Spanje blijkt dat Wanda haar paspoort op 17 augustus van dit jaar als gestolen had opgegeven bij de politie. Op haar nieuwe pas werd alleen de naam van de in januari 1987 geboren peuter Rochelle bijgeschreven, die van Rowena ontbrak. De lichaamsdelen van de vermoorde kleuter werden enkele weken later op verschillende plaatsen in ons land gevonden.

Verder is vast komen te staan, dat de drie in september nog hebben aangeklopt bij de biologische vader van Wanda Rikkers, een in het Spaanse Ronda wonende Spanjaard. Die zou het verzoek om een slaapplaats hebben geweigerd. Op de vraag waar Rowena was, zou Wanda hebben geantwoord dat het kind in Nederland bij haar oma verbleef. Op dat moment werd in Engeland gewerkt aan de reconstructie van haar hoofdje.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.