De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Imago politie waardeloos
   
 

AMSTERDAM - Het imago van de politie is in vrijwel geen enkel ander geïndustrialiseerd land zo slecht als in Nederland. Daar waar 88 procent van de Amerikanen en Canadezen de eigen agenten 'hulpvaardig' noemt, zwaait slechts 43 procent van de Nederlanders de politie enigszins lof toe.

Daarmee is de politie in ons land hekkensluiter in een veld van zeventien geïndustrialiseerde landen, zo blijkt uit een onderzoek in het Tijdschrift voor Criminologie. Slechts de helft van de Nederlanders vindt dat de politie haar werk behoorlijk goed doet bij het beteugelen van misdaad in de buurt.

De onderzoekers hebben geen verklaring voor het slechte imago. "Het is zelfs paradoxaal te noemen dat de politie in ons land waar de criminaliteit, met name diefstal, sterk is gedaald en waar slachtoffers die aangifte doen tevreden zijn over de opvang, internationaal gezien toch zo'n slecht imago heeft'', schrijven Paul Nieuwbeerta en John van Kesteren, die op basis van een grootschalige internationale slachtofferenquête Nederland vergeleken met zestien andere landen.

Wat betreft het aantal slachtoffers van geweldsmisdrijven staat Nederland op de derde plaats in het rijtje van zeventien geïndustrialiseerde landen. Australië voert de lijst aan, gevolgd door Engeland. Wordt bijvoorbeeld fietsendiefstal niet meegerekend en alleen gekeken naar zeer ernstige delicten, dan neemt Nederland de vijfde plaats in.

Nederland scoort laag wat betreft autodiefstallen maar het aantal inbraken en inbraakpogingen ligt iets boven het gemiddelde. Opvallend is ook dat het hier vaker dan in andere landen bij een poging blijft. Dat komt volgens de onderzoekers mede doordat Nederland van alle landen verreweg het hoogste percentage woningen telt met hang- en sluitwerk (70%).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.