De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Hof scheldt boete
kwijt omdat man
bij politie werkt

   
 

door Alex de Vries LEEUWARDEN - Agenten kun je blind vertrouwen. Die hoopvolle boodschap spreekt het gerechtshof in Leeuwarden uit in een parkeerruzie tussen een hoofdagent uit Sneek en de gemeente Sneek. Het hof schold onlangs de man zijn parkeerboete kwijt op grond van zijn "duidelijke en gedetailleerde" bewijsvoering en het feit dat hij bij de politie werkt.

"Belanghebbende is als hoofdagent werkzaam bij de politie in Sneek. Aan die functie ontleent het hof vertrouwen dat mag worden aangenomen dat belanghebbende een getrouwe weergave heeft gegeven van hetgeen is voorgevallen".

De bewuste politiefunctionaris kreeg medio oktober in de Friese gemeente een bekeuring omdat zijn privé-auto geparkeerd stond zonder parkeerbonnetje. Volgens de man had hij de bekeuring onterecht gekregen, want hij had geen bonnetje kunnen trekken omdat de parkeerautomaat kapot was. Ondanks dat hij een gulden in de automaat had gegooid, kreeg hij naar zijn zeggen geen kaartje. Door die gulden te betalen zou hij gewoon aan zijn parkeerbelasting hebben voldaan.

Beroep

Sneek dacht daar duidelijk anders over en handhaafde de zogenoemde naheffingstoeslag van 83 gulden. Hierop ging de hoofdagent in beroep.

De Belastingkamer van het hof in Leeuwarden gaf de hoofdagent gelijk. Dat uit onderzoek van de gemeente bleek dat de bewuste parkeermeter geen gebreken vertoonde, deed hier niets aan af, aldus het hof.

Net zo min was van belang dat de bewijsvoering van Sneek "precies hetzelfde was als in andere, vergelijkbare zaken, die wel door ons werden gewonnen", aldus een gemeentewoordvoerder. De gemeente laat verder weten "zeer ongelukkig te zijn met de uitspraak en zo goed als zeker in cassatie te gaan bij de Hoge Raad."

Volgens het College van Belastingadviseurs is de uitspraak van het hof strijdig met het gelijkheidsbeginsel. "Het arrest roept vooral vragen op. Wat is nu de precieze strekking? Worden straks ook de parkeerboetes kwijtgescholden van rechters, brandweermannen en andere overheidswerknemers. Worden ze allemaal op hun blauwe ogen geloofd? Dat kan natuurlijk niet", aldus B. Bongers, adjunct-directeur van het college.

Docent belastingrecht aan de Erasmus Universiteit, mr. F. Makkinga, valt Bongers bij. Volgens hem ligt weliswaar de bewijsvoering in dit soort zaken altijd bij de gemeente en is het moeilijk aan te tonen of een parkeerautomaat nu wel of niet functioneerde. "Maar dat het hof het beroep van de agent aanvoert als doorslaggevend argument is natuurlijk zwak. Hier is het gelijkheidsbeginsel in het geding. Het beroep van iemand kan niet als bewijs worden aangevoerd dat hij aan zijn belastingplicht heeft voldaan", zegt Makkinga. Bongers benadrukt verder nog dat omgekeerd zou betekenen dat "bijvoorbeeld mensen met een strafblad per definitie geen kans maken hun parkeerboete aan te vechten".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.