De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bijna ƒ100 extra op een vlucht van ƒ60
Reisbureaus willen af
van heffingenexplosie

   
 

door Arnold Burlage SCHIPHOL - De ANVR-reisorganisaties komen vandaag in spoedberaad bijeen omdat op de reisbureaus de explosieve stijging van de vele toeslagen op vliegreizen niet meer valt uit te leggen. Vliegtuigpassagiers gaan op Schiphol aan de verplichte toeslagen totaal bijna 100 gulden per persoon betalen.

Na de verdubbeling van de veiligheidstoeslagen, die door het ministerie van Justitie en de luchthaven Schiphol is aangekondigd, blijkt ook nog een forse verhoging van de anti-terreurbijdrage aan de luchtvaartmaatschappijen op stapel te staan. Het Algemeen Verbond van Nederlandse Reisondernemingen (ANVR) overlegt vandaag over stappen tegen de explosieve stijging van de heffingen, als gevolg van de terreuraanslagen in de VS.

"Het valt luchtreizigers niet meer uit te leggen waar al die heffingen voor zijn bedoeld. Vliegreizen zijn er al voor zo'n 60 gulden. Aan heffingen komt daar dan nog eens bijna 100 gulden bij", zei ANVR-woordvoerster Mirjam Dresmé.

De reissector zou kunnen besluiten de toeslagen niet langer bij de reissom te innen. "Wij kunnen ons niet laten gebruiken als incasso- en informatiebureau voor heffingen, waarop ook wij het zicht verloren hebben. Op de toch al drukke reisbureaus gebeurt dat bovendien vrijwel onbezoldigd", aldus de ANVR.

De Consumentenbond tekent ook protest aan tegen de ondoorzichtige heffingen en wil een belangenorganisatie oprichten.

De bijna verdrievoudigde zijn ook op een ongelukkig moment aangekondigd, omdat ze nu niet meer konden worden toegelicht in zomergidsen. De toeslagen gaan in op 1 april.

Voor alle vliegtickets vanaf Schiphol geldt:

De luchthaven berekent vanaf 1 april een nieuwe veiligheidstoeslag van Hlf. 11,35, naast de al bestaande Hlf. 24 luchthavenbelasting;

Het ministerie van Justitie hanteert een beveiligingsheffing van Hfl. 6,16, die op 1 april naar Hlf. 11,79 wordt verhoogd;

Luchtvaartmaatschappijen rekenen een beschermingsheffing van Hlf. 35 voor de extra kosten van inmiddels genomen veiligheidsmaatregelen. Nu de tegemoetkoming van de overheid in de hoge verzekeringskosten op 31 maart stopt, stijgt die heffing vrijwel zeker naar Hlf. 50.

Het totale bedrag loopt dus op van de huidige Hfl.65,16 naar Hfl.97,14. De ANVR: "Het is eigenlijk te gek voor woorden. De overheid investeert enerzijds tientallen miljoenen om de reis- en luchtvaartsector te redden, maar zorgt anderzijds voor dermate hoge kosten dat onze klandizie wordt ontmoedigd om op reis te gaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.