De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verveling alom op beurs
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs beleefde ook gisteren weer een weinig inspirerende dag. "De institutionele beleggers hebben voor het overgrote deel hun boeken al gesloten, particulieren laten het veelal ook afweten. Eigenlijk zouden we nu al een streep onder het jaar moeten kunnen zetten en met een schone lei kunnen beginnen", verzuchtte een handelaar.

In de AEX kwam dan ook maar weinig verandering. Na een hoogste stand van 493,25 en een laagste van 485,44, werd gesloten op 489, dat was per saldo 0,03 punt hoger dan de voorgaande dag. De hogere openingskoersen van Wall Street werden voor kennisgeving aangenomen. Lager noteerden onder meer een aantal verzekeraars, de telecomhoek telde daarentegen een aantal winnaars.

Bij de verzekeraars moest Aegon 0,82 afstaan op 29,03 en sloot ING 0,43 lager op 27,49. Dat werd mede veroorzaakt door aankondiging door het Franse verzekeringsconcern Axa dat er met een 2% lagere winst rekening wordt gehouden.

Gucci steeg 0,15 tot 93,30. De Italiaanse fabrikant van luxe modeartikelen kwam gisteren met cijfers over het derde kwartaal. En die waren, zoals verwacht na de twee winstwaarschuwingen van eerder dit jaar, niet al te best en zelfs beneden de prognoses van analisten.

De recessie in de Verenigde Staten en de afnemende economische groei in de rest van de wereld worden door de onderneming als hoofdoorzaken genoemd.

Toch blijft de directie van Gucci bij haar eind september gedane prognose van een omzet van $2,3 miljard en een winst per aandeel van $2,60 à $3,00. Begin dit jaar rekende de onderneming nog op een winst per aandeel van $3,40.

De langdurige strijd met concurrent LVMH met de daaruit voortvloeiende rechtszaken is intussen definitief beëindigd. De laatste maakte gisteren bekend zijn aandelenpakket in Gucci te verkopen. Dat levert LVMH bijna 1,15 miljard op. Effectenbank Stroeve handhaafde gisteren het houdadvies voor Gucci.

Koninklijke Olie sloot 0,55 lager op 53,05. Maandag kwam het concern met nieuwe doelstellingen om het rendement te verbeteren naar 13 à 16% op het geïnvesteerde vermogen, uitgaande van een olieprijs van $16 per vat. Naast kostenbesparingen moet dat onder meer bereikt worden door verkoop of sluiting van niet goed renderende activiteiten. Gisteren kwam de onderneming met de aankondiging dat binnen twee weken een akkoord kan worden bereikt met het Duitse kartelbureau over de overname van DEA, een dochteronderneming van het nutsbedrijf RWE bij onze oosterburen. Het kartelbureau ging aanvankelijk niet met de deal akkoord. Want door die aankoop zou Shell in Duitsland de beschikking krijgen over 2300 benzinestations, wat een marktaandeel van bijna een kwart betekende. Dat vond het Kartelamt te veel. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zou Shell nu hebben toegezegd een aantal tankstations te verkopen, zodat er toch groen licht komt van de kant van het kartelbureau.

Holland Colours maakte gisteren bekend SNS Securities als liquiditeitsverschaffer voor de handel in haar certificaten van aandelen te hebben aangesteld. Sinds de invoering van het nieuwe handelssysteem op de beurs werd Holland Colours in het veilingsysteem verhandeld. Door aanstelling van een liquidity provider komt het bedrijf nu in een doorlopende notering. "Deze stap past in ons beleid waarin de beursnotering wordt gezien als een wezenlijk pad ter financiering van mogelijke acquisities", meldde de directie gisteren.

Het sprookje met de smartpen van LCI is uit. De onderneming is na de malversaties bij een Oostenrijkse dochter failliet verklaard, tien winstgevende dochterondernemingen worden in een nieuwe holding BTG voortgezet. Belangrijkste activiteit zijn daarbij de consultancydiensten. Na de koersval van maandag toen er 75% van de waarde van het aandeel afging, bleek er nog eens een eurocent van de notering af te kunnen op 0,06.

OPG verloor 0,02 op 38,90. Het bedrijf heeft een koper gevonden voor dochteronderneming Gammastar, een specialist in het doorstralen van allerlei producten. De verkoop levert OPG een boekwinst op van ruim 17 miljoen, wat medio volgende maand gerealiseerd kon worden. Gammastar stond bij OPG al geruime tijd in de etalage.

Flink hoger was PinkRoccade op 24,64, een winst van 0,76. De it-dienstverlener meldde gisteren te vermoeden dat er een institutionele belegger een belang van 5% aan het opbouwen is. Wie dat kon zijn meldde het bedrijf echter niet. De emissie van miximaal 1,8 miljoen aandelen, waarop tot eind vandaag via het bookbuildingsysteem de inschrijving openstaat, is inmiddels 'ruim' overtekend. Door de emissie zal het uitstaande aandelenkapitaal met maximaal 8,1% toenemen.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.