De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rumsfeld voorspelt
decennia vol terreur

   
 

door Guido van de Kreeke BRUSSEL - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft zijn achttien NAVO-collega's ernstig gewaarschuwd dat er ter verdediging van onze vrijheid tumultueuze decennia voor de deur staan. Tijdens het NAVO-beraad wond hij er geen doekjes om: "Wees voorbereid op totaal onverwachte nieuwe dreigingen, die wij ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Donald Rumsfeld (Foto: REUTERS)
Rumsfeld, zojuist aangekomen uit Afghanistan, zei dat de strijd daar nog maar de eerste fase is van de oorlog tegen het terrorisme. "Al-Qaeda is niet het enige terroristennetwerk dat ons bedreigt. Dergelijke netwerken functioneren in tientallen landen, vaak met steun van terroristische regimes." De Amerikaanse minister noemde het uitschakelen van die netwerken het eerste doel.

Rumsfeld citeerde de woorden van president Bush, die aankondigde dat landen waar een dreiging vanuit gaat in de gaten worden gehouden. Rumsfeld voorzag dat in de strijd tegen terrorisme er door Washington wisselende coalities zullen worden gesloten. "De missie beslist de coalitie."

Na het oprollen van de netwerken zal men zich waarschijnlijk op een heel andere oorlog moeten voorbereiden. "Wij moeten ons als bondgenootschap op het weerstaan van veelsoortige dreigingen gereed maken. Natuurlijk op nieuwe vormen van terrorisme, maar ook op vijandige aanvallen in de ruimte zoals op satellieten en informatienetwerken, het gebruik van geavanceerde conventionele wapens, moderne raketten en massavernietigingswapens. Geen enkele van deze opdoemende gevaren kan worden genegeerd."

Aarzelen

Volgens Rumsfeld moet het ieders zorg zijn dat er een reeks landen is die zowel terrorisme steunt als zelf ook werkt aan het verkrijgen van mogelijkheden chemische, biologische en nucleaire wapens te gebruiken. "Is er nog iemand die er na 11 september aan twijfelt dat er terroristen, of hen ondersteunende regimes zijn die als zij over dergelijke middelen zouden beschikken, deze zonder aarzelen zouden gebruiken?" Verwijzend naar de nog rokende ruïnes van het World Trade Center riep hij op te beseffen welke vernietigende effecten aanvallen met nucleaire, chemische en biologische wapens op New York, Londen, Parijs of Berlijn zouden hebben.

Om dat te voorkomen noemde hij de rol van de NAVO cruciaal. "Door tientallen jaren van samenwerking bij planning, oefenen en operaties hebben we het fundament gelegd waarop wij samen huidige en toekomstige gevaren kunnen afwenden.

Het gaat om ons principe dat "één aanval op één, een aanval op allen is. Wij zijn een verbond van democratieën. De terroristen vielen ons aan om waar wij voor staan: vrijheid, religieuze tolerantie en rechtvaardigheid."

Rumsfeld zei dat de NAVO-bondgenoten hun defensiebudgetten "nu de indrukken van de gevaren nog vers zijn" moeten verhogen om de dreiging af te wenden om zo aan een stabieler wereld bij te dragen.

De drie afzonderlijke NAVO-geleide operaties op de Balkan in Bosnië, Kosovo en Macedonië zullen meer als geheel, regionaal, aangepakt gaan worden. Dit omdat Rumsfeld vindt dat er in Bosnië zeker 6000 man weg kunnen en er militairen door burgerpolitieagenten vervangen zouden moeten worden. Naar zijn oordeel moet worden voorkomen dat vredestroepen in oneindige missies verzeild raken. In de komende zes maanden zal naar een oplossing gezocht worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.