BRUSSEL - Minister Frank de Grave van Defensie houdt er rekening mee dat op 22 december de eerste Nederlandse militairen naar Afghanistan gaan. Na beraad met NAVO-collega's in Brussel noemde hij het "niet uitgesloten" dat Nederland deel zal uitmaken van een eenheid die de inzet van een internationale vredesmacht gaat voorbereiden, te beginnen in Kaboel. "Maar de ontplooiing van de hoofdmacht zal echt nog een paar weken duren."
Cruciaal is een veiligheidsraadresolutie, die op zijn vroegst vanavond verwacht wordt. De Grave maakte duidelijk dat het voor Nederland een keiharde eis is dat daarin staat dat het om een zogenoemde 'artikel zeven operatie' gaat, waarin robuust kan worden opgetreden. Voor een definitief kabinetsvoorstel rond is, moet er eerst een heel duidelijk militair-technische overeenkomst met de komende Afghaanse regering op tafel liggen.
''Het wordt een hele complexe missie. Er zal eerst gedemilitariseerd moeten worden, want je kunt daar geen ministeries beveiligen als er nog gewapende groepen door Kaboel trekken", aldus de minister.
De Nederlandse eenheid van ongeveer 300 man zal samen met 1000 Duitse militairen een integraal onderdeel vormen. De Grave overlegde langdurig met zijn Duitse collega Rudolf Scharping.
Bij Nederland gaat het om een compagnie zoals die eerder naar Macedonië ging. De compagnie zal bestaan uit infanteristen (Rode Baretten), aangevuld met commando's en genisten. De robuustheid zal mede bestaan uit mee te zenden Patria-pantservoertuigen. Duitsland stuurt vergelijkbare eenheden.
Op het ministerie van Defensie in Den Haag wordt inmiddels met man en macht gewerkt aan de gecompliceerde logistieke voorbereiding van de operatie. Het probleem is dat vervoer over zee vrijwel uitgesloten is vanwege de lange duur en de grote afstand van Kaboel tot zeehavens.
Een luchtbrug is de enige praktische oplossing waarbij de Europese landen rekenen op grootschalige Amerikaanse steun. Nederland heeft wel enkele transporttoestellen maar als die alle benodigde goederen moeten overvliegen is de Koninklijke Luchtmacht maanden bezig.
Een vuistregel voor dit soort operaties is dat er per militair een container aan goederen moet worden overgebracht.
De eerste troepen zullen waarschijnlijk drie maanden in Afghanistan blijven. Maar De Grave vindt dat te kort en denkt aan een verlenging tot zes maanden.
De Britse minister van Defensie Geoff Hoon vindt drie maanden passend omdat een veelheid van landen zich heeft aangeboden om mee te doen. De initiële leiding zal door de Britten verzorgd worden, waarna Duitsland mogelijk de troepenmacht zal aanvoeren.