De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gouden Gids Divisie zet deur open voor AGOVV en FC Omniworld
Barrière
doorbroken

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Almere omniworld heeft betere uitzichten op toetreding tot het betaalde voetbal. (Foto: Bob Friedlander)
ALMERE/APELDOORN - Na een belangrijke overwinning van de lobbyisten van AGOVV en FC Omniworld is de kans dat de voetballers van beide ambitieuze amateurclubs vanaf medio 2003 in het betaalde voetbal overwinningen boeken beduidend groter geworden. Na langdurige besprekingen tussen de clubs uit Apeldoorn en Almere, de KNVB en de achttien clubs uit de Gouden Gids Divisie zijn de sportieve criteria voor toetreding tot het betaalde voetbal versoepeld. Niet langer wordt verlangd dat een nieuwe profclub bij de amateurs kampioen is geworden of gedurende de laatste drie seizoenen twee keer in de top drie is geëindigd. Spelen in de hoofdklasse is voldoende.

De opluchting was vooral in Almere groot. Lag AGOVV als koploper in de hoofdklasse C nog prima op schema, FC Omniworld beleefde ondanks de aanwezigheid van ex-profs als Elroy Kromheer, Ab Plugboer en Ali Fattouchi tot op heden een tegenvallend seizoen en de klassering in de middenmoot bleef ver achter bij de gestelde sportieve criteria.

Behalve in sportief opzicht was het onderhandelingsresultaat ook vanuit politiek oogpunt zeer welkom. Het miljoenenproject Omniworld, dat de kern van het nieuwe stadsdeel Almere Poort moet worden, was de afgelopen weken immers sterk onder vuur komen te liggen, doordat de gemeenteraad ontevreden was over de financiële onderbouwing van het gepresenteerde businessplan.

Het prestigeproject, waarvan betaald voetbal in Almere altijd de kern is geweest, kreeg een stevig steuntje in de rug toen duidelijk werd dat het verkrijgen van een licentie niet langer afhankelijk zou zijn van niet te sturen ontwikkelingen op het veld. En daarom ook presenteerde de Almeerse VVD-wethouder Henk Smeeman op de door Omniworld inderhaast belegde persconferentie namens het college van B & W een nieuw voorstel voor de financiering van het project. Op een informatiebijeenkomst bemerkte Smeeman vorige week dat alle raadsfracties op één na "niet onenthousiast waren over het voorstel". Medio februari spreekt de gemeenteraad een oordeel uit over het plan. Dan ook zal duidelijk zijn of het verzoek om een bijdrage van 50 miljoen gulden, dat Almere bij het Ministerie van VWS heeft gedaan, nog wat heeft opgeleverd.

"Tijdens de besprekingen met de KNVB hebben we steeds gezegd dat in de maand december alle stukjes in elkaar moesten vallen", verklaarde daarna een opgetogen directeur sport Gert-Jan de Kort van Omniworld, "De versoepeling van de sportieve voorwaarden is zo belangrijk voor Omniworld, omdat nu eindelijk een einde is gekomen aan de onzekerheid. Een project van deze omvang kan ik me niet voorstellen zonder betaald voetbal", aldus De Kort, die samen met advocaat en oud-international Keje Molenaar bij de KNVB en clubs in de Gouden Gids Divisie heeft gelobbyd.

De Volendammer Molenaar, die ook namens AGOVV optrad, tekende voor de succesvolle combinatie van lobbyen en het opstarten van juridische procedures. "We hadden een klacht bij de NMa (Nederlandse mededingings- autoriteit) neergelegd en een proces bij de burgerrechter in voorbereiding. Daar bleek de KNVB toch wat huiverig voor te zijn. Het initiatief tot de besprekingen is uitgegaan van KNVB-directeur Henk Kesler, die ons vroeg of het niet op een andere manier dan met deze procedures kon worden opgelost. Nu het zover is, hebben we de klacht bij de NMa ingetrokken."

Met deze benadering bereikten de KNVB en de achttien clubs uit de Gouden Gids Divisie dat de overige voorwaarden tot toetreding overeind bleven. Zo moeten AGOVV en FC Omniworld drie miljoen gulden ophoesten en beantwoorden aan de algemene licentievoorwaarden op het gebied van onder meer accommodatie, veiligheid en financiën.

De nieuwe voorwaarden gelden in eerste instantie alleen voor AGOVV en FC Omniworld. Excelsior-directeur Simon Kelder, secretaris van de CV Eerste Divisie: "Mochten er ooit meer verzoeken komen dan gaan we die opnieuw bekijken."

Het dolle enthousiasme in Almere vond bij AGOVV, dat in 1971 als tweede divisionist uit het betaalde voetbal werd weggesaneerd, geen navolging. Technisch directeur en boegbeeld Peter Bosz had eerder last van gemengde gevoelens. "Natuurlijk zijn wij opgelucht, maar AGOVV heeft door die sportieve criteria wel onnodig schade geleden. Het heeft ons tijd, geld en geloofwaardigheid gekost. Afgelopen zomer hebben we flink in het eerste elftal geïnvesteerd, terwijl we dat geld liever in de organisatie hadden gestopt", aldus de oud-Feyenoorder.

AGOVV, dat met Stanley Menzo, Hendrie Krüzen, Marcel Valk en John Stegeman aardig wat ex-profs in de gelederen heeft, zal volgens Bosz in 2003 toetreden tot het betaalde voetbal. "Daartoe gaan we onze accommodatie Berg en Bos verbouwen, tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de plannen voor de bouw van een geheel nieuw stadion. Het is toch schitterend dat we over een paar weken kunnen zeggen 'volgend jaar spelen we betaald voetbal'."

De voetballiefhebber in de Flevopolder moet waarschijnlijk wachten tot het seizoen 2004-2005. Wanneer de Almeerse gemeenteraad in februari het definitieve startsein voor de bouw geeft, nemen de diverse ambtelijke procedures nog ongeveer een jaar in beslag. Volgens wethouder Smeeman moet uiteindelijk gedacht worden aan een oplevering in augustus 2004. "Starten in 2004-2005 zou geen bezwaar zijn", aldus De Kort, "Het is ook belangrijk dat we genoeg tijd hebben om een goede start in het betaalde voetbal te maken. Het huren van een stadion buiten de stad - bijvoorbeeld het Olympisch Stadion - zie ik niet zitten." Wethouder Smeeman ook niet: "We doen dit soort dingen om de sport een bindmiddel in Almere te laten zijn, dan moet je natuurlijk niet op Schiermonnikoog gaan voetballen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.