AMSTERDAM - Met de afgelasting van de roeiwedstrijden van de Koninklijke Maas Holland Beker voor de jaren 2002 en 2003 staat ons land helemaal buiten de internationale agenda van roei-evenementen voor de komende twee jaar. De Bosbaan van Amsterdam, die momenteel verbreed wordt van 6 naar 8 banen, wordt in april officieel heropend, maar zal voorlopig qua entourage niet geschikt zijn voor grote internationale toernooien. In 2004 kijken de organisatoren van de enige internationale roeiwedstrijd in Nederland of de verbanning wordt opgeheven.

|
De Bosbaan niet als roeibaan, maar als bouwput. Vandaar dat enkele grote internationale roeiwedstrijden aan de neus van Amsterdam voorbij gaan.
|
"Een drama voor de roeisport", dat is volgens de voorzitter van het organisatiecomité van de Holland Beker Jannus Boelen de gang van zaken bij de verbouwing van de Bosbaan. "De tribune had nooit afgebroken mogen worden. De verbreding diende aan de andere kant plaats te vinden. Zoals het nu gaat, is de infrastructuur voorlopig onvoldoende en komt er geen grote roeiwedstrijd op de Bosbaan."
De roeiwereld is in rep en roer omdat de Rotterdamse organisatoren van de enige grote internationale wedstrijd in ons land aangekondigd hebben de Holland Beker zowel voor 2002 als voor 2003 af te gelasten. "We moesten wel", aldus Boelen. "Er zal wel water zijn straks in juni, maar daar omheen is er niets. Wij kunnen geen sponsors vragen voor een evenement op zo'n baan. We moeten alles buiten de baan zelf maken. We zullen een ton meer kwijt zijn dan normaal als we alles goed willen doen met een tent voor de sponsors, een tent voor het publiek en alle toiletvoorzieningen. Als het slecht weer is, kan je niet iedereen buiten laten staan. Aan de organisatie van een grote wedstrijd als de Koninklijke hangt een prijskaartje. We willen het alleen doen als het evenement echt grote kwaliteit heeft, niet op een baan die niet klaar is. In 2003 zijn waarschijnlijk ook de parkeerterreinen aan de kop van de baan nog niet klaar. Zo kun je geen buitenlandse gasten ontvangen. Het is een volledig uitgeklede bedoening. De KNRB kan ons niet helpen want die hebben zelf al geen hoofdsponsor meer het komend jaar."
De geboren Amsterdammer Jannus Boelen moet met groot verdriet constateren dat de hele besluitvorming rond de Bosbaan 'typisch Amsterdams' gebeurt. Traag en verkeerd. Hij is groot geworden in het circuit van de Rotterdamse zakenwereld, is een aantal jaren voorzitter geweest van de Hiswa vereniging. "Bij de verbreding van de Bosbaan aan de kant van de autoweg was het probleem dat er een kerosineleiding voor Schiphol verlegd moest worden. Nou, dat doen we hier in Rotterdam bijna iedere week. En dan hadden er aan die kant een paar bomen meer gekapt moeten worden. Nou, die groeien aan de andere kant net zo hard weer op. Ik krijg echt tranen in mijn ogen als ik er aan denk hoe alles besloten is. Dat zo'n prachtig functionerende restaurant met terras zomaar verdwijnt zonder goed alternatief achter de hand. Het is nu volledig onduidelijk wat er komt."
De 150 jaar achtereen gehouden wedstrijden van 'de Koninklijke' werden voor 2001 afgelast om "voor 2002 een solide comeback te maken" . Maar dat zit er voor dat jaar niet in en voor 2003 niet en het is maar de vraag of de vernieuwde Bosbaan in 2004 wel goed genoeg is voor een echt grote wedstrijd.
De geboren Rotterdammer Jaap van der Kuil beheert in het bestuur van de roeibond de portefeuille van de Bosbaanverbreding en heeft direct met de Amsterdamse besluitvorming te maken. "Helaas zijn de baan zelf, het water en alles er direct omheen, een apart project geworden en het zogenaamde entreegebied met de rotonde en de parkeerterreinen een ander project dat pas in mei 2002 start. Dat houdt alles op. We willen voor Amsterdam wel graag elk jaar of eens per twee jaar een groot evenement zoals een World Cup wedstrijd , maar we moeten duidelijk even afwachten.""