AMSTERDAM - Directievoorzitter Hans Smits van de Rabobank is gisteren in Zutphen als getuige gehoord in de affaire rond de beleggingsclub D'n Anwas in Doetinchem. De verklaring van Smits maakt deel uit van het strafrechtelijk onderzoek naar het debacle bij de Achterhoekse Rabobank. In dat kader wordt binnenkort ook financieel directeur Wim van den Goorbergh door de onderzoeksrechter gehoord.
Beide Rabo-bestuurders zijn zelf geen verdachten. Wél verdacht zijn twee voormalige managers van Rabobank Doetinchem (waaronder de directeur), de bank zelf en drie oud-bestuursleden van D'n Anwas.
De getuigenis van de Rabotopman vond in Zutphen achter gesloten deuren plaats. Na een vijf uur durend verhoor, in aanwezigheid van eigen advocaat en enkele raadslieden van verdachten, verliet Smits de rechtbank ongezien via een zijdeur om de verzamelde pers te ontlopen. Volgens de bank heeft de directievoorzitter alle vragen naar eer en geweten beantwoord. "Hij had er een goed gevoel over", aldus een woordvoerder, die geen inhoudelijke details kwijt wil.
Het ligt voor de hand dat de topman met name bevraagd zal zijn over het moment dat hij op de hoogte raakte van de affaire rond de beleggingsclub D'n Anwas, wat vervolgens de maatregelen van de bank inhielden en waarom nooit tot aangifte is besloten. De bank liet het bij schikkingen met gedupeerden en betrokken werknemers ter waarde van enkele tientallen miljoenen guldens. Uiteindelijk waren het De Nederlandsche Bank (DNB) en de gedupeerde beleggingsclub die de Rabobank bij Justitie aanklaagden.
Bij de D'n Anwas-affaire draait het om een club van ruim 200 gedupeerde beleggers en een schade van vele miljoenen. Die schade ontstond doordat de Rabobank in Doetinchem, aan wie de club het beheer van zijn ingelegde gelden had toevertrouwd, 'ernstige beleggingsfouten' maakte. Volgens betrokkenen werden er onder meer bovenmatig hoge provisies in rekening gebracht, door voor vele honderden miljoenen aan transacties uit te voeren met de betrekkelijk bescheiden beleggingsportefeuille van D'n Anwas. Een methode die ook wel 'premiejagen' wordt genoemd.
De affaire kostte de Rabobank tot dusver vele tientallen miljoenen guldens. Zo keerde de bank eind 1998 al een eerste schadevergoeding uit van Hlf. 17,7 miljoen aan de gedupeerde beleggers. Bijna twee jaar later volgde, na langdurig juridisch touwtrekken, een tweede vergoeding, van nog eens Hlf. 20,5 miljoen. Een geschil met klokkenluider Bazelmans werd ook al geschikt door de bank, voor ongeveer Hlf. 6 miljoen. Met een groep particuliere beleggers zou voor nog eens enkele tientallen miljoenen guldens eveneens overeenstemming zijn bereikt. Oud-directeur Henk W. van Rabobank Doetinchem, één van de verdachten, zou daarnaast tot aan zijn pensioen worden doorbetaald .