De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Top Rabo in Anwas-zaak
voor onderzoeksrechter

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Directievoorzitter Hans Smits van de Rabobank is gisteren in Zutphen als getuige gehoord in de affaire rond de beleggingsclub D'n Anwas in Doetinchem. De verklaring van Smits maakt deel uit van het strafrechtelijk onderzoek naar het debacle bij de Achterhoekse Rabobank. In dat kader wordt binnenkort ook financieel directeur Wim van den Goorbergh door de onderzoeksrechter gehoord.

Beide Rabo-bestuurders zijn zelf geen verdachten. Wél verdacht zijn twee voormalige managers van Rabobank Doetinchem (waaronder de directeur), de bank zelf en drie oud-bestuursleden van D'n Anwas.

De getuigenis van de Rabotopman vond in Zutphen achter gesloten deuren plaats. Na een vijf uur durend verhoor, in aanwezigheid van eigen advocaat en enkele raadslieden van verdachten, verliet Smits de rechtbank ongezien via een zijdeur om de verzamelde pers te ontlopen. Volgens de bank heeft de directievoorzitter alle vragen naar eer en geweten beantwoord. "Hij had er een goed gevoel over", aldus een woordvoerder, die geen inhoudelijke details kwijt wil.

Het ligt voor de hand dat de topman met name bevraagd zal zijn over het moment dat hij op de hoogte raakte van de affaire rond de beleggingsclub D'n Anwas, wat vervolgens de maatregelen van de bank inhielden en waarom nooit tot aangifte is besloten. De bank liet het bij schikkingen met gedupeerden en betrokken werknemers ter waarde van enkele tientallen miljoenen guldens. Uiteindelijk waren het De Nederlandsche Bank (DNB) en de gedupeerde beleggingsclub die de Rabobank bij Justitie aanklaagden.

Bij de D'n Anwas-affaire draait het om een club van ruim 200 gedupeerde beleggers en een schade van vele miljoenen. Die schade ontstond doordat de Rabobank in Doetinchem, aan wie de club het beheer van zijn ingelegde gelden had toevertrouwd, 'ernstige beleggingsfouten' maakte. Volgens betrokkenen werden er onder meer bovenmatig hoge provisies in rekening gebracht, door voor vele honderden miljoenen aan transacties uit te voeren met de betrekkelijk bescheiden beleggingsportefeuille van D'n Anwas. Een methode die ook wel 'premiejagen' wordt genoemd.

De affaire kostte de Rabobank tot dusver vele tientallen miljoenen guldens. Zo keerde de bank eind 1998 al een eerste schadevergoeding uit van Hlf. 17,7 miljoen aan de gedupeerde beleggers. Bijna twee jaar later volgde, na langdurig juridisch touwtrekken, een tweede vergoeding, van nog eens Hlf. 20,5 miljoen. Een geschil met klokkenluider Bazelmans werd ook al geschikt door de bank, voor ongeveer Hlf. 6 miljoen. Met een groep particuliere beleggers zou voor nog eens enkele tientallen miljoenen guldens eveneens overeenstemming zijn bereikt. Oud-directeur Henk W. van Rabobank Doetinchem, één van de verdachten, zou daarnaast tot aan zijn pensioen worden doorbetaald .




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.