De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Een aandeel fortis levert op 'historische' dag 0,3% in, maar:
Beurs sukkelt naar winst
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs is het jaar 2001 'over' en wordt volgens handelaren alvast voorzichtig vooruitgekeken naar 2002. Daarbij is de wens in veel gevallen de vader van de gedachte, constateert één marktpartij. "Velen gaan uit van een stijging van de AEX-index van 15%." Hijzelf is minder optimistisch. "Als bedrijven matige resultaten bekendmaken over het laatste kwartaal en heel 2001 en zich terughoudend opstellen met betrekking tot de eerste twee kwartalen van 2002, denk ik dat we met plus 5% al heel tevreden mogen zijn."

Laat de handel "rustig het jaar uitsukkelen", bedrijfsnieuws was er gisteren nog in overvloed. Zo maakte Koninklijke Olie/Shell Groep de balans op: de in 1998 geformuleerde doelen van onder meer een structurele kostenbesparing van $5 miljard wordt dit jaar gerealiseerd en zelfs overtroffen, aldus de Koninklijke, die meteen maar een nieuwe doelstelling formuleerde. De komende twee jaar moet het kostenniveau bij de oliemaatschappij met nog eens 3% per jaar omlaag. Dat leidt tot een verlaging van de operationele kosten met ongeveer $500 miljoen (voor belasting) per jaar, heeft de oliegroep berekend.

Het nieuws lekte al vroegtijdig uit. De Amerikaanse televisiezender CNBC wist het reeds te melden toen Shell nog weigerde op de berichten in te gaan. Het aandeel Koninklijke Olie ging uiteindelijk 3,1% hoger de dag uit op 53,60. Van de 25 AEX-fondsen eindigden 21 hoger en vier lager. De AEX-index kon 13,4 punten (2,8%) bijschrijven op 488,97. Grootste procentuele stijgers binnen de AEX waren automatiseerder Getronics (+6,0% op 4,05), chiptoeleverancier ASML (+5,0% op 20,69) en belbedrijf KPNQwest (+4,7% op 8,29), grootste dalers belbedrijf Versatel (-4,2% op 0,92) en kabelexploitant UPC (-3,5% op 0,55).

Bankverzekeraar Fortis (-0,3% op 27,00) zorgde ervoor dat de bestuurskamer van Euronext Amsterdam weer eens gebruikt werd voor iets anders dan een vergadering van 'de beurs' zelf. Beursbestuurder George Möller verwelkomde er gisteren Fortis-bestuurders Anton van Rossum (ceo), Hans Bartelds (co-chairman) en Sjoerd van Keulen (Fortis Bank) om te toasten op de eenwording van het Fortis-aandeel. "Een historische dag", aldus de aanwezigen: na elf jaar Fortis B(elgië) en Fortis NL (Nederland) is er nu één aandeel Fortis G(roep). De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar was voor de fusie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs een voorbeeld, aldus Möller, en nu de beurs van Portugal zich bij Euronext aansluit, zou ook Fortis verder kunnen expanderen in het buurland van Spanje, grapte naast Möller financieel directeur Gilbert Mittler van Fortis zelf.

Een beeldje van Mercurius - god van de handel en het cadeau van Euronext Amsterdam voor bedrijven die notering krijgen - was er ook. "Ik hoop dat hij een mooi plaatsje krijgt in het hoofdkantoor van Fortis", zei Möller. "Welke van de twee", siste een aanwezige, want de bankverzekeraar heeft er één in Brussel en Utrecht. Het is dan ook maar goed dat Fortis voor het Nederlandse aandeel al eens een beeldje kreeg: de Mercurius van gisteren kan nu gewoon naar België.

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden 19 hoger, één onveranderd en vijf lager. De Midkap-index zelf kon 5,72 punten (1,3%) bijschrijven op 456,61. Grootste procentuele stijgers binnen de index waren automatiseerder Landis (+12,1% op 3,70) en chiptoeleverancier ASM International (+5,2% op 21,03), grootste daler automatiseerder Pink-Roccade (-5,2% op 23,88). De laatste maakte gisteren de overname bekend van het verlieslatende Computeraid Services uit Groot-Brittannië, voor in totaal 19,5 miljoen. Het grootste deel van de overnamesom - 12,3 miljoen - heeft betrekking op een reorganisatie en aanpassingen in verband met de waarderingsgrondslagen van de Britse automatiseerder.

Staal- en aluminiumconcern Corus (+2,7% op 1,14) maakte bekend bericht te hebben ontvangen van de Britse Capital Group Companies: onderdelen van deze groep hebben in Corus een belang opgebouwd van 6,05%, aldus het staal- en aluminiumconcern. Capital Group zou de aandelen houden voor beleggende klanten van de groep.

Op de lokale markt trokken bierbrouwer Grolsch en automatiseerder LCI de aandacht. De eerste liet weten niet geïnteresseerd te zijn in de overname van het Britse Carling, de laatste dat een tiental bedrijfsonderdelen van LCI een doorstart zullen maken. Grolsch kreeg er 0,5% bij op 22,00. LCI kalfde 75% af tot 0,07. Daarmee verloor LCI in één dag driekwart van zijn beurswaarde, of wat daar nog van over was.

René Lukassen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.