AMSTERDAM - De wao-keuringen van arbeidsongeschikten zullen volgend jaar extra achterstand oplopen als gevolg van nieuwe problemen rond de reorganisatie van de sociale zekerheid. Per 1 januari gaan de vijf uitvoeringsinstellingen (uvi's) GAK, SFB, Uszo, Cadans en Guo samen verder als één grote staatsuvi, het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).
Naast een groot verloop van personeel, een inhuurverbod van externe specialisten, onduidelijkheid rond de organisatiestructuur van het UWV en grote onzekerheid hierdoor bij een paar duizend UWV-medewerkers waar ze volgend jaar precies komen te werken, wordt nu de invoering van een computerprogramma voor een nieuwe claimbeoordeling voorlopig uitgesteld. Dit zogenoemde Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) is juist ontworpen om de kwaliteit en de snelheid van de wao-keuringen te verbeteren, zodat de achterstanden kunnen worden ingelopen. Het tegendeel is het geval, zo melden betrouwbare bronnen bij verschillende uvi's.
De voorzitter van de centrale ondernemingsraad van het UWV, Piet Kuiper, bevestigt desgevraagd de extra problemen rond de implementatie van het vele miljoenen guldens kostende automatiseringsproject. "Er zijn inderdaad aanloopproblemen, waardoor uitstel nodig is. Over het nut van het CBBS is iedereen het eens, maar voorlopig werkt het nog niet naar behoren."
CBBS hanteert een strengere keuringsmethodiek. Bij het tien jaar oude claimbeoordelingssyteem FIS (Functie Informatiesysteem) is een 28-puntenlijst uitgangspunt om te bepalen wat de beperkingen van een arbeidsongeschikte werknemer zijn. CBBS - dat in tegenstelling tot FIS van deze tijd is en 'draait' onder computerbesturingsprogramma Windows - gaat uit van de mogelijkheden die een arbeidsgehandicapte in de praktijk nog heeft. Een functiemogelijkhedenlijst wordt zowel door de keuringsarts als arbeidsdeskundige gebruikt. Nu gebruiken artsen andere lijsten. Tevens kunnen met CBBS alle keuringsuitkomsten landelijk met elkaar vergeleken worden, waardoor 'soepele' keuringsartsen door de mand vallen. De verdiencapaciteit van een arbeidsgehandicapte wordt in CBBS bepaald aan de hand van een vaste lijst met enkele duizenden functies, waarna een arbeidsdeskundige de mate van arbeidsongeschiktheid vaststelt. Maar zover is het nog lang niet. Softwaremoeilijkheden, een tekort aan trainers en andere aanloopproblemen hebben ervoor gezorgd dat hoogstens enkele honderden van de geplande 2200 artsen en arbeidsdeskundigen vanaf 1 januari met CBBS kunnen werken. Kuiper: "De achterstanden zijn al groot bij de uvi's en dan krijgen we dit ook nog eens over ons heen. Dat de problemen met CBBS tot extra productieverlies leiden, is niet meer dan een logische conclusie. Tot overmaat van ramp wordt FIS niet meer gevuld met nieuwe data." Dat betekent volgens Kuiper en andere bronnen bij uvi's dat "de kwaliteit van de keuringen achteruit zal gaan en het percentage volledig arbeidsongeschikten juist zal stijgen". Nou niet bepaald de situatie die de politiek voor ogen had toen enkele jaren geleden de privatisering van de sociale zekerheid werd afgeblazen en alsnog werd gekozen voor één grote, publieke uitkeringsfabriek.
CBBS-projectleider Marcel Otten, nu nog werkzaam bij Cadans, laat desalniettemin via een woordvoerder weten "dat er geen problemen zijn met CBBS en de invoering op schema ligt".