AMSTERDAM - De Rabobank sluit een joint venture met pensioenfonds ABP voor het verkopen van hypotheken. De samenwerking biedt ABP de mogelijkheid zich (deels) terug te trekken uit hypotheekbeleggingen. De Rabobank - inmiddels een jaar lang agressief gericht geweest op vergroting van marktaandeel - krijgt toegang tot het distributienetwerk van tussenpersonen waarover ABP beschikt.
ABP zoekt al enige tijd een partner voor ABP Hypotheken. Dit houdt verband met een verandering in de beleggingsstrategie van het pensioenfonds. Al enige tijd ruilt het fonds vastrentende waarden zoals obligaties (en hypotheken) in voor zakelijke waarden als aandelen en hedgefondsen. "We gaan voor een hoger totaalrendement", verklaart ABP-woordvoerder Michel Meijs. Het verder verstrekken van hypotheken past niet binnen die strategie.
Voor ABP Hypotheken werd daarom al enige tijd een partner gezocht die de rol van hypotheekverstrekker op zich gaat nemen. En de Rabobank wilde maar al te graag. Al enige tijd legt de marktleider op de hypotheekmarkt (23%) de focus op vergroting van dat marktaandeel.
De Rabobank begon eind vorig jaar een prijsoorlog en riep daarbij en passant de gramschap van de hypotheekadviseurs (tussenpersonen) over zich af. Met een lagere rente wilde de Rabobank de afzet van hypotheken via het eigen kantorennetwerk stimuleren. En dat lukte. De aanpak van renteverlagingen alleen heeft echter zijn limiet bereikt, zo beaamt Rabo-woordvoerder Hans van Zon.
Van de consumenten gaat 50% naar een bank voor een hypotheek, 50% gaat naar een tussenpersoon, zo rekent Van Zon voor. Van dat eerste percentage heeft de Rabobank nu bijna de helft in handen. Van Zon: "Het is niet logisch dat je daar nog veel groei realiseert." De verdere groei van marktaandeel moet komen van distributie door tussenpersonen, een methode die de Rabobank nu nog nauwelijks hanteert. "Het voorbijkomen van ABP Hypotheken (hypotheken worden hier alleen via tussenpersonen verkocht, red) bood een goede gelegenheid", aldus Van Zon.
ABP Hypotheken wordt als joint venture voortgezet als Obvion. Met de stap breidt de Rabobank het marktaandeel uit met 2% (de ABP-hypotheekportefeuille van 6 miljard) naar 25%, waarmee het aantal uitstaande woningleningen op 84 miljard komt.
Rabo krijgt in Obvion een belang van 70%, ABP houdt 30%. "Rabobank treedt op als hypotheekverstrekker en gaat als zodanig ook de risico's lopen", verklaart Van Zon het grotere Rabo-belang. Via Obvion krijgen Rabo-producten grotere afzetmogelijkheden. De producten zullen voor Obvion wel iets worden aangepast, maar veel zal het niet verschillen, zo laat Van Zon doorschemeren. Zo zal binnenkort een Rabo-beleggingshypotheek (onbekend in het oude ABP-assortiment) onder de vlag van Obvion op de markt komen. Het enige verschil met de Rabo-hypotheken is eigenlijk de manier van distributie: die gaat via tussenpersonen of ketens van tussenpersonen.
Bas Millenaar, directeur van hypotheekadviesketen De Hypotheker, staat de prijsoorlog met de Rabobank nog goed voor ogen. "De bank zette zich toen erg af tegen tussenpersonen. Daarmee probeerden ze het marktaandeel te vergroten. Nu komen ze op die kritiek terug, zo lijkt het. Dat juich ik toe." Millenaar diende eind vorig jaar nog een klacht in tegen Rabo-advertenties waarin hypotheekadviseurs negatief werden afgeschilderd. Zij zouden volgens de Rabo-directie consumenten zand in de ogen strooien bij hun advies. Zand erover; dezelfde Millenaar zegt nu namelijk graag samen te werken met de Rabobank. En die kans is groot: De Hypotheker verkoopt al geruime tijd producten van ABP Hypotheken. "Ze staan in onze top 10. Met stip."