AMSTERDAM - Het aantal Nederlandse bankbiljetten neemt de laatste maanden sterk af. Steeds meer Nederlanders leveren hun zorgvuldig in een oude sok bewaard geld in bij de verschillende banken. Uit het kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat eind november maar liefst 14,5% minder bankbiljetten in omloop waren dan een jaar eerder.
Terwijl eind jaren '90 de duizendjes meer en meer terugkwamen bij de banken, ziet de DNB sinds september van dit jaar vooral biljetten van Hlf. 100 terugkomen. "Het papiergeld heeft in ons land duidelijk een oppotfunctie gehad", meent Eelco van den Berg van DNB. Volgens hem duurt het nog wel een aantal jaren voordat de eurobiljetten deze functie overnemen. Er worden qua waarde dan ook minder euro's in omloop gebracht dan guldens.
De afname van de bankbiljettencirculatie gaat samen met een aanzienlijke stijging van de toestroom van guldenbiljetten uit het buitenland. "Buitenlandse banken, die guldenbiljetten van Nederlandse toeristen hebben ontvangen, leveren deze nu in Nederland weer in", denkt Van den Berg.
Met de omschakeling naar de euro worden niet alleen biljetten ingeleverd, ook munten komen meer en meer terug. Eind vorige maand waren 7,7% minder munten in omloop dan in november 2000. De waarde van deze munten is gedaald met 13,6% tot Hlf. 2,4 miljard. Deze daling komt vooral door de spaarweken die de banken van 15 oktober tot 1 december hebben georganiseerd, zo blijkt uit het kwartaalbericht.
Hoewel de afname van het papiergeld vooral lijkt te komen doordat mensen hun oude sokken legen en de gespaarde flappen onder het matras vandaan halen, is er ook een toename van het pinnen merkbaar. Na een groei van 14,5% in 2000 trad in de loop van dit jaar onverwacht weer een stijging van het aantal pintransacties op. In de twaalfmaandsperiode tot november is het elektronische betalingsverkeer met 17% gestegen. Het aantal transacties zal dit jaar ruim uitkomen boven de drempel van 900 miljoen waarbij Interpay de winkeliers een korting van 5% zal geven. Het kortingspercentage van de aan winkeliers in rekening gebrachte tarieven wordt verhoogd naar 7,5% als de drempel van 950 miljoen wordt overschreden. Ondernemers bepalen vervolgens zelf of de consument hier voordeel van heeft.
Terwijl het aantal chiptransacties nog hogere groeipercentages vertoont dan het pinnen, gaat het hier slechts om minder dan 1% van het aantal contante betalingen.