De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Amerikanen overwegen inval Ethiopië
Beeld VS over
Somalië hapert

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Lijfwachten bewaken de restanten van een gebouw in Mogadishu. (Foto: EPA)
door Teije Brandsma NAIROBI - Somalië wordt regelmatig genoemd als het volgende land waar de Amerikanen hun strijd tegen het terrorisme kunnen voorzetten. De belastende informatie die de VS tegen Somalië verzamelt komt echter voornamelijk van Ethiopië en van de Somalische krijgsheren; aartsvijanden van de wankele regering in Mogadishu. Beiden hebben belang bij Amerikaanse bommen op Somalië.

Verkenningsvliegtuigen vlogen afgelopen week hoog boven het verwoeste Somalische land op zoek naar trainingskampen van terroristen. Een elftal Amerikaanse adviseurs bezocht de stad Baidao en sprak er met de lokale krijgsheren, die verantwoordelijk worden gehouden voor de chaos in Somalië.

Die krijgsheren vertelden de Amerikanen wat ze hoopten te horen: Somalië zit vol met terroristen en het wordt tijd dat daar iets aan gedaan wordt. De persoon die de grootste woorden gebruikte was Hoessein Aidid, de zoon van de man die in 1991 achttien Amerikaanse militairen in Mogadishu vermoordde.

Afghanistan

Was pa Aidid in 1991 nog enkele maanden 's werelds meest gezochte man, tegenwoordig is het politieke wereldtoneel zo veranderd dat de Amerikanen vorige week aandachtig luisterden toen zoon Aidid opmerkte: "Somalische terroristen keren vanuit Afghanistan weer terug naar hun bases in Somalië." Aidid deed zijn uitspraken in Addis Abeba, de Ethiopische hoofdstad. Ethiopië ondergraaft al jaren met succes iedere poging Somalië weer een federaal bestuur te geven. Ethiopië en Somalië zijn aartsvijanden, de twee voerden in 1977 en 1978 oorlog om een stuk woestijn, de Ogaden. Ethiopië dwarsboomt het Somalische overgangsbestuur door militaire steun te geven aan de krijgsheren. Tijdens door Ethiopië betaalde reisjes naar Addis Abeba mochten de krijgsheren bovendien de wereldpers te woord staan. Het waren deze krijgsheren waarmee de Amerikanen spraken toen ze vorige week in Baidoa waren.

De Ethiopiërs deden er later nog een schep bovenop. Ze boden zelfs aan Ethiopische troepen te gebruiken om 'terroristische doelen' in Somalië aan te vallen. Eindelijk ging er een alarmbel rinkelen bij de Amerikanen.

Walter Kansteiner, de Afrika-deskundige van het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken, bezocht vorige week Ethiopië. Een van Kansteiners collega's concludeerde na het bezoek: "We kregen het gevoel dat de Ethiopiërs een beetje te enthousiast werden."

De VN toonden al eerder terughoudendheid. De vermeende Somalische terroristenorganisatie Al-Itahaat is volgens velen al jaren niet meer actief. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dan ook dat er geen bewijs voorhanden is dat een Amerikaanse aanval op Somalië rechtvaardigt. De enigen die maar blijven herhalen dat Somalië een terroristenbolwerk is, zijn Ethiopische bestuurders en figuren zoals Hoessein Aidid, die in Mogadishu nog slecht een paar straten beheerst.

Anarchie

De nasleep van de aanslagen in de VS biedt krijgsheren zoals Aidid de mogelijkheid hun invloed te vergroten. Daarmee doet zich een vreemde situatie voor. De Amerikanen zeggen een operatie in Somalië te overwegen "omdat in het land anarchie heerst, die een voedingsbodem vormt voor terrorisme". Tegelijkertijd laten ze zich vooral voorlichten door de aanstichters van diezelfde anarchie.

Wanneer de VS daadwerkelijk overwegen Somalië aan te vallen, dan zullen ze zich door meer groepen moeten laten voorlichten dan alleen de krijgsheren en de Ethiopische regering. Want wat er nu gebeurt, is hetzelfde als oorlog willen voeren tegen Pakistan en je alleen laten voorlichten door India.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.