De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  C>Reiziger minder vaak met trein
NS-klant is chaos zat
   
 

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie UTRECHT - Treinreizigers zijn de aanhoudende chaos op het spoor spuugzat. Langdurige vertragingen, smerige treinen en een gebrekkige service hebben de reiziger volledig lamgeslagen. Meer dan 1000 treinen zijn dagelijks (veel) te laat. Zelfs de afspraak met minister Netelenbos (Verkeer) dat een op de vijf treinen te laat zou mogen aankomen of vertrekken, wordt dit jaar zelfs niet gehaald.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (556x372, 62kb)

Het afgelopen weekeinde kregen de reizigers wederom een klap te verwerken. Sein-, wissel- en computerstoringen alsmede de eerste vorst zorgden voor grote vertragingen in Amsterdam en Utrecht. Ook elders in het land waren de gevolgen hiervan pijnlijk voelbaar.

Gokken

Steeds meer treinreizigers vertikken het daarom nog langer te gokken òf en hoe laat zij door de Nederlandse Spoorwegen naar hun bestemming worden gebracht. Noodgedwongen kiezen steeds meer burgers er in toenemende mate voor thuis te blijven of de auto nemen.

Trouwe klanten haken af, zo bevestigt NS schoorvoetend. Exacte cijfers wenst het spoorbedrijf niet te geven, maar duidelijk is wel dat voor 2002 ruim vijf procent minder NS-jaarkaarten, OV-jaarkaarten en trajectkaarten zijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst dat vaste klanten NS zo massaal de rug toekeren.

Het bedrijfsleven heeft zijn buik meer dan vol van de chaos op het spoor.

"Ondernemers hebben steeds meer te kampen met de problemen van personeel dat te laat komt of helemaal niet verschijnt door de problemen met de trein", zegt F. Veenema, secretaris vervoer van MKB Nederland. "Dat kost de bedrijven tientallen miljoenen guldens per jaar.

Vooral de kleine bedrijven hebben er erg veel last van als er iemand uitvalt omdat de trein niet rijdt."

MKB Nederland wil daarom met de NS een eigen prestatiecontract afsluiten, naast het contract dat het spoorbedrijf met de overheid heeft. "Mocht NS die afspraken over beter openbaar vervoer dan niet nakomen, dan moet het bedrijf de schade van ondernemers vergoeden", vindt Veenema. MKB-voorzitter De Boer zal dit voorstel binnenkort bij NS-topman Huisinga aankaarten.

De vraag is echter in hoeverre MKB Nederland in staat is NS tot betere prestaties te dwingen. Minister Netelenbos is het in ieder geval niet gelukt. Zij sprak in het zogenoemde prestatiecontract met het spoorbedrijf af dat 88 procent van de treinen dit jaar op tijd zou moeten rijden. In september verbijsterde de bewindsvrouw vriend en vijand door plotseling bekend te maken genoegen te nemen met een punctualiteit van nog slechts tachtig procent.

Maar zelfs hiertoe blijkt NS niet in staat te zijn. Met nog drie weken te gaan blijkt dat dit jaar 79,7 procent van de treinen op tijd reed. Dat betekent dat van de vijfduizend treinritten die dagelijks worden uitgevoerd er 1015 vertraging hebben.

Sinds de invoering van het door de directie zo geprezen nieuwe dienstrooster is de punctualiteit met rasse schreden achteruit gehold. Wist de NS de eerste helft van 2001 er nog een punctualiteit van 82,1 procent uit te persen, na invoering van het gewraakte rondje om de kerk stapelde zich dieptepunt op dieptepunt. Met name het laatste kwartaal, met slechts driekwart van de treinen op tijd, was een ware beproeving voor de reiziger.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.