De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Acute maagbloedingen bij reumapatiënten
Bijwerking medicijn
eist 500 levens

   
 

door René Steenhorst AMSTERDAM - Elk jaar sterven in Nederland tussen 400 en 500 patiënten met gewrichtsaandoeningen (zoals reuma) aan de gevolgen van ernstige bijwerkingen van hun geneesmiddelen. Dit verbijsterende aantal sterfgevallen kan direct in verband worden gebracht met maagbloedingen en maagzweren, die acuut kunnen optreden na langdurig maar ook zelfs middellang gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers. Vooral de zeer veel voorgeschreven NSAID's (zogeheten 'niet-steroïde anti-inflammatoire' preparaten) geven een sterk verhoogde kans op deze te vaak fataal verlopende bijwerkingen.

Dat bevestigt, desgevraagd, prof. dr. G.P. Van Berge Henegouwen, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten te Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie. Bekende NSAID's zijn onder andere Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. Een middel als Ibuprofen is vrij en zonder recept bij de drogist verkrijgbaar.

In zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten is, aldus dr. Van Berge Henegouwen, omvangrijk epidemiologisch onderzoek verricht onder tienduizenden gebruikers van deze groep middelen.

Maagbloeding

"Bij één tot twee procent van de gebruikers traden maagbloedingen op, dikwijls acuut. In vijf tot acht procent hiervan bleken deze maagbloedingen dodelijk. Bij tien tot 20 procent van de gebruikers ontstonden ten gevolge van langdurig gebruik van deze middelen maagzweren, die dikwijls uitmondden in maagperforaties of -bloedingen. Vertaald naar de Nederlandse situatie gaat het hier om honderden mensen die sterven aan de bijwerkingen van deze middelen en een veelvoud die ernstig ziek wordt maar uiteindelijk herstelt."

Al eerder waarschuwden zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de (Nederlandse) Gezondheidsraad voor de risico's van ontstekingsremmers als NSAID's.

Het onderzoeksbureau NIPO deed recent, in opdracht van het farmaceutische bedrijf MSD, een enquête onder ruim 460 patiënten met reumatische aandoeningen. Zestig procent vertelde dagelijks aan gewrichtspijnen te lijden en ontstekingsremmende pijnstillers te gebruiken, meestal één tot twee tabletten per dag. De helft van hen bleek echter uit de teksten van veruit de meeste bijsluiters niet te kunnen opmaken dat een hogere dosering van middelen als NSAID's ook de kans op ernstige bijwerkingen zou vergroten.

Nog geen derde deel begreep uit de bijsluiter dat zij het gebruik van deze middelen dient te stoppen bij problemen in de maagstreek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.