door Tjerk de Vries AMSTERDAM - Een nieuwe aanpak van politie en gemeente in Amsterdam, het R&B-project genoemd, moet voortaan ritme en regelmaat in het leven van de veelal Marokkaanse probleemjeugd in West brengen. De harde kern probleemjongeren in Amsterdam-West moet met dit nieuwe initiatief weer op het rechte pad worden gebracht.
Ook het bedrijfsleven werkt mee aan het project, waardoor jongeren eventueel na omscholing direct ergens aan de slag kunnen.
Cursussen
Enige regelmaat in het leven van de jongeren moet ervoor zorgen dat zij dermate veel om handen hebben, dat ze niet terugvallen in crimineel gedrag. Om een vak te leren, krijgen zij zeer intensieve cursussen voorgeschoteld die hen weer op weg moeten helpen bij een maatschappelijke carrière. Vooral supermarkten en detaillisten hebben veel belangstelling om dergelijke jongeren in dienst te nemen. Ook zouden zij in aanmerking komen voor een baan bij de politie, als bijvoorbeeld politiesurveillant.
R&B staat voor Resocialisatie en Begeleiding. "R&B staat ook voor rhythm and blues", zegt één van de initiatiefnemers van het project. "Met dit programma willen we de blues van de jongeren doorbreken en hen houvast bieden door ritme en regelmaat te verzorgen. Alle betrokken instanties moeten hierin gaan samenwerken om de jongeren uit die harde kern terug te brengen in de samenleving."
Het nieuwe project, dat op 1 januari van start gaat, moet tevens een einde maken aan de versnippering van allerlei initiatieven in stadsdeel West, zodat er een eenduidig beleid ontstaat.
Perspectieven
Volgens politiewoordvoerder Remco Gerretsen is het de bedoeling dat de voor het project geselecteerde jeugd weer nieuwe perspectieven krijgt. "Wij zijn wel initiatiefnemer, maar eigenlijk slechts een onderdeel van de keten en helpen waar mogelijk en gewenst. Er wordt gezorgd voor scholing en werk, zodat de jongeren iets om handen hebben. Wij juichen dit natuurlijk van harte toe, omdat het een middel is om de jongeren op het rechte pad te krijgen."
Het nieuwe project wordt nauw begeleid door onder meer gemeente, politie en jeugdzorg. De Rotary Amsterdam heeft inmiddels besloten het project financieel te ondersteunen.
De Amsterdamse politie ondervindt al enkele jaren veel overlast van jongeren in stadsdeel West. In 1998 kwam het zelfs tot heftige gevechten tussen deze jeugd en de politie. Direct daarna rolden verschillende instanties over elkaar heen met mogelijke oplossingen van het probleem. |