door Jos Hagers UTRECHT - Vele duizenden oudere en gehandicapte bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen kunnen niet meer zelf contant geld van hun bankrekening opnemen. Ruim honderd verzorgings- en verpleeghuizen in ons land hebben de afgelopen weken een mededeling van hun bank ontvangen dat er in verband met bezuinigingen geen medewerker meer op bezoek kan komen om één uurtje per week de persoonlijke bankzaken van de bewoners te regelen.
"Een dergelijke persoonlijke service is te duur en te gevaarlijk geworden. Het is in deze tijd niet meer verantwoord om bankmedewerkers met een koffertje met veel geld de straat op te sturen. Vandaar dat wij deze te kostbare dienstverlening moeten staken, maar wij beraden ons op alternatieven", aldus de Nederlandse Vereniging van Banken. In de meeste tehuizen zijn als laatste gebaar nog wel de gratis eurosetjes uitgedeeld.
Volgens Martijn Laterveer van het Landelijk Overleg Cliëntenraden LOC heeft de maatregel van de banken - na de sluiting van steeds meer plaatselijke bankfilialen - voor veel ouderen en gehandicapten verregaande gevolgen. "De mensen die niet meer goed ter been zijn, worden nu, wanneer zij geld willen opnemen, afhankelijk van derden. Met als gevolg dat zij aan mensen, die zij soms nauwelijks kennen, noodgedwongen hun pincode moeten geven."
"Wij krijgen ook signalen van ouderen die met veel moeite af en toe nog wel zelf naar de bank gaan en dan een groot bedrag opnemen. Waarop zij al na enige tijd niet meer weten waar zij het geld hebben opgeborgen."