AMSTERDAM - Voor de Europese topruiters is het te hopen dat de Amerikaanse amazone Leslie Howard haar belofte nakomt. Behoudens het concours hippique tussen kerst en oud en nieuw in Mechelen zegt ze drie maanden domicilie te willen houden in Florida. Blijft er tenminste iets te winnen over voor haar collega's op dit continent want met de 9-jarige ruin Priobert de Kalvarie is ze op dit moment niet te kloppen. Helaas zal de 45-jarige amazone in het voorjaar van 2002 wel op appèl verschijnen wanneer in Leipzig de hoofdprijzen worden verdeeld tijdens de wereldbekerfinale.
Tijdens het afscheidsfeest van voorzitter Kees de Ruiter van Jumping Amsterdam schreef Howard geschiedenis door zaterdagavond de kwalificatiewedstrijd voor de wereldbekerfinale in de hoofdstad te winnen en een dag later opnieuw de snelste te zijn in de barrage van de Grote Prijs van Amsterdam. In Maastricht twee weken geleden stond er ook al geen maat op de amazone.
Wie denkt dat Howard met het prijzengeld van ruim 75.000 gulden in Florida eens lekker achterover gaat leunen en genieten van een welverdiende vakantie, heeft het mis. "Ik ga daar gewoon aan de slag voor m'n dagelijkse boterham." Zo erg zal het toch niet zijn met zoveel prijzengeld in de pocket. "Nee, maar als ik thuis ben, kan ik niet stilzitten." En dus zal Leslie Howard haar ultra vermogende klanten de komende maanden weer wat paardrijlessen geven en voorts een beetje handelen in paarden. "Als ik in Europa ben, geef ik mijn ogen goed de kost en als ik een leuk beestje op het oog heb, zal ik m'n klanten erop attent maken." Alleen de racer Priobert de Kalvarie houdt ze voor zichzelf. Gelukkig. Het zou zonde zijn als de sportliefhebbers verstoken blijven van dit spektakeldier, dat in Amsterdam als geen ander snelheid en sprongkracht in zich verenigd wist.
Olympisch kampioen De Sjiem met Jeroen Dubbeldam bleef nog het langst in het spoor van de winnaar. De 12-jarige schimmel verkeert weer in de winnende vorm van Sydney en Aken. In de laatste vijf grote wedstrijden kwalificeerde de combinatie zich foutloos voor de barrage. Alleen de hoofdprijs wordt iedere keer op het nippertje gemist. "In Amsterdam kon ik echt niet sneller", verontschuldigde Dubbeldam zich bijna voor z'n tweede plaats. Niemand moet echter vreemd opkijken als de ruiter uit Weerselo met De Sjiem in Leipzig concurrent Leslie Howard van de hoogste trede stoot. De combinatie heeft namelijk als geen andere het vermogen te pieken als het moet. Het bewijs is geleverd op de Olympische Spelen en in Aken en in dat rijtje zou de wereldbekerfinale 2002 in Leipzig niet misstaan.
Behoudens de drie wereldbekerwedstrijden (mennen, springen, dressuur) stond Jumping Amsterdam in het teken van het afscheid van voorzitter Kees de Ruiter. De laatste tien jaar had hij de hamer in z'n hand na vijf jaar de kascontrole gedaan te hebben. Met onnavolgbare inzet en vernieuwingsdrang behoedde De Ruiter Jumping van de ondergang. Vol trots kondigde hij aan dat z'n conjunctuurgevoelige evenement ondanks de economische neergang in 2001 opnieuw winst wist te boeken met ruim 65.000 bezoekers over vier dagen.
Echter van nog groter belang voor de continuïteit van Jumping Amsterdam was dat De Ruiter erin was geslaagd een waardig opvolger te vinden. Volgens de scheidende voorzitter heeft ex-wethouder Harry Groen (VVD) van Amsterdam de capaciteiten om Jumping te blijven neerzetten als het grootste paardensportevenement van ons land. Samen met Indoor Brabant. "Groen is wellicht geen paardenkenner, maar in ons bestuur zitten mensen genoeg met die kennis. Belangrijker om de toko als preses draaiende te houden, is de weg te weten in sponsorland en bij de lokale overheid."
Met zijn contacten en achtergronden is dat gesneden koek voor de Amsterdamse ex-wethouder van Sport en Financiën. Groen beseft dat de erfenis van De Ruiter zwaar weegt. Desondanks loopt de waarnemend burgemeester van Landsmeer er niet voor weg. "Ik vat het juist op als een uitdaging. Een dankbaar project om het succes te continueren. Als je wethouder van Amsterdam bent geweest, schrik je niet zo snel." Wel laat Groen weten de komende drie jaar een andere voorzitter te zijn dan De Ruiter. "Meer een bestuurder. Zonder bobo te zijn. Ik ben verslaafd aan sport en heb grote affiniteit met sporters."
Jumping Amsterdam. Wereldbeker springen met barrage: 1. Howard (VSt) Priobert 0-38,35, 2. Tops (Ned) Grande Dame 0-43,18, 3. Lansink (Bel) Zandor Z 0-43,20, 4. Bengtsson (Zwe) Pialotta 4-39,60, 5. Kurten (Ier) Paavo 4-40,98, 9. Bruggink (Ned) Joel 8-41,88, zonder barrage: 10. Van der Vleuten (Ned) Audi's Jikke, Wim Schröder (Ned) Eurocommerce Montreal, 15. Van Asten (Ned) VDL Groep Think Twice.
Grote Prijs Amsterdam met barrage: 1. Howard (VSt) Priobert 0-35,89, 2. Dubbeldam (Ned) De Sjiem 0-37,35, 3. Velin (Zwe) Carnute 0-38,26, 4. Van Asten (Ned) Think Twice II 0-38,58, 5. Lansink (Bel) Cordijana 4-37,27, 9. Voorn (Ned) Tinello Rodenburg's'Colorado 1-79,71.
Wereldbeker vierspan: 1. De Ruyter (Ned) 143,90 seconden, 2. Weber (VSt) 146,92, 3. Schrijvers (Bel) 150,79, 4. Chardon (Ned) 158,35, 5. Monhemius (Ned) 159,29, 6. Werner (Zwi) 176,46.
Wereldbeker dressuur kür op muziek: 1. Teeuwissen (Ned) Gestion Goliath; 2. Werth (Du) Anthony FRH; 3. Brink (Zwe) Bjorsells Briar; 4. Rothenberger (Ned) Jonggor's Leonardo da Vinci; 8. Van Baalen (Ned) Welcome; 9. Bartels (Ned) Broere Jazz; 11. Falandt (Ned) Jarno.