De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tegen recessie Argentinië valt bijna niet op te boksen

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De laatste cijfers van het Argentijnse ministerie van Economische Zaken tonen aan dat, alle budgettaire om buigingen ten spijt, de overheid in november nog steeds $800 miljoen meer uitgaf dan er aan belastingen binnenkwam. De conclusie in Buenos Aires is dat er gewoon niet op te bezuinigen valt tegen de alsmaar dalende fiscale inkomsten. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat in de eerste week van deze maand de belastingopbrengsten 27% lager zijn uitgevallen dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Gepensioneerden wachten geduldig op hun maandelijkse uitkering. (Foto: AP)
Het einde van de economische neergang is nog niet in zicht. Het nationale product (BNP) zal dit jaar naar verwachting met bijna anderhalf procent slinken. Ook in 2002 zal er beslist geen toename van de bedrijvigheid zijn te bespeuren. Sinds de Argentijnse economie begin 1998 in een recessie terecht kwam raakte het land al bijna tien procent van zijn welvaart kwijt.

Het gerenommeerde marktonderzoekbureau FIEL in Buenos Aires waarschuwde vlak voor het weekeinde dat het ergste van de crisis nog moet komen. FIEL-directeur Juan Luis Bour zei te vrezen dat Argentinië's BNP volgend jaar met 8% of meer kan dalen. "De economische inkrimping zal scherper blijken wanneer de regering straks gedwongen is om de peso te devalueren. Dat zou resulteren in een monetaire chaos zonder weerga", aldus de econoom.

Ook de Amerikaanse investeringsbanken Credit Suisse First Boston en Morgan Stanley houden rekening met een ongekend diepe recessie in Argentinië. Beide banken voorspellen een reductie van het BNP met tenminste 4% in 2002 en lieten weten dat er nu reeds redenen bestaan om deze pro-gnose neerwaarts aan te passen.

Minister Domingo Cavallo van Economische Zaken merkte eind vorige week op dat een devaluatie van de Argentijnse peso gelijk staat aan "collectieve zelfmoord" en dus geen optie is. Medewerkers van de bewindsman wezen er op dat het devalueren van de nationale munt weliswaar de zwaar uitgeholde concurrentiepositie van het Argentijnse bedrijfsleven kan verbeteren maar tegelijkertijd een reeks faillissementen zou veroorzaken doordat zowel personen als bedrijven met inkomsten in ontwaarde pesos niet langer aan hun dollarverplichtingen (kredieten, koop- en huurcontracten, etc.) zouden kunnen voldoen.

De optie waar Cavallo en zijn ploeg economen op aansturen is de volledige eliminatie van de peso uit het nationale betalingsverkeer. De afgelopen maanden is het bedrag aan pesos in omloop reeds met 22% teruggebracht. De moeilijkheid is dat het adopteren van de Amerikaanse dollar als enig wettelijk betaalmiddel niets doet om het Argentijnse bedrijfsleven meer slagkracht te geven. Recent begint op het ministerie van Economische Zaken in Buenos Aires enige belangstelling te ontstaan voor een suggestie van Ricardo Hausmann, een voormalige directeur van economisch onderzoek bij de inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Hausmann stelt voor om alle bestaande en in dollars opgestelde financiële contracten in Argentinië per decreet om te zetten in peso-overeenkomsten waarna de weg zou vrij zijn voor een stevige eenmalige devaluatie gevolgd door de onmiddellijke 'dollarisering' van het economische leven. De peso zou dan alleen blijven voortbestaan als een gedevalueerde 'pseudo-munt' ter afwikkeling van lopende contractuele verplichtingen.

Een beslissing over de richting die Argentinië zal inslaan - devaluatie, dollarisering of een combinatie van die twee - moet ergens in januari vallen. De regering heeft zichzelf enig uitstel van executie gegund door met veel financieel kunst-en-vliegwerk de vorige week een bedrag van bijna $700 miljoen op te hoesten voor de betaling van rentes en aflossingen over de staatsschuld van $132 miljard. Dit geld is ondermeer bij elkaar gesprokkeld door de uitkering van pensioenen en kerstbonussen voor ambtenaren deels op te schorten en lokale banken te verplichten om te wachten met het verzilveren van staatsobligaties.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.