en BRUSSEL - De top van de Europese regeringsleiders in het Brusselse Laken is afgelopen zaterdag geëindigd in een knallende ruzie over de zetelverdeling van negen Europese agentschappen. Vooral de Italiaanse premier Berlusconi sloeg met de vuist op tafel.

|
Berlusconi (Foto: EPA)
|
Berlusconi eiste met stemverheffing het Europese Bureau voor Voedselveiligheid op voor de Italiaanse stad Parma, terwijl dit belangrijke agentschap al was toegezegd aan Finland. De Franse premier Chirac wilde per se het bureau voor Maritieme Veiligheid in Nantes en weigerde dit te gunnen aan Lissabon. Het gevolg is dat het hele pakket nu wordt doorgeschoven naar het komende Spaanse EU-voorzitterschap. Omdat het Voedselagentschap per 1 januari aanstaande toch moet gaan werken, wordt het voorlopig in Brussel gevestigd. Den Haag mag voorlopig van start met Eurojust, een eerste voorzichtig samenwerkingsverband van Europese officieren van Justitie.
Het luchtvaartveiligheidsbureau EASA met 800 banen, dat Hoofddorp dolgraag wilde hebben, blijft in de lucht hangen en gaat vermoedelijk toch naar Keulen. Premier Kok vond het "jammer dat de zetelverdeling niet is gelukt" en noemde het gekift "een slechte beeldvorming voor de Unie".
Het geruzie van de regeringsleiders wierp een schaduw over de slottop van het Belgische EU-voorzitterschap. De Belgische premier Verhofstadt had een ambitieus programma om de werking van Europa te verbeteren in het licht van de komende uitbreiding. Hij kreeg uiteindelijk een sterk verwaterde 'Verklaring van Laken' op tafel, waarvan premier Kok zei "het is mooi proza en hier en daar ook poëzie". Maar onmiddellijk na het goedkeuren van de volzinnen van Verhofstadt ging Europa weer over tot de orde van de dag en vloog elkaar als vanouds in de haren en dat twee weken voor de komst van de euromunt.
Eerder op de dag slaagden de regeringsleiders er evenmin in de Europese defensiemacht plechtig vanaf 2003 operationeel te verklaren. Hiervoor is een akkoord met de NAVO nodig en dat blijft uit omdat Griekenland niet akkoord gaat met afspraken die zijn gemaakt met NAVO-lid Turkije. "Het is een voortgangsrapportage maar geen klaroenstoot", aldus minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken).
Wel werd besloten dat er uiterlijk in mei volgend jaar nieuwe voorstellen moeten liggen om het vastgelopen asiel- en migratiedossier vlot te trekken. Het wil immers nog steeds niet lukken met een uniform Europees asielbeleid omdat in de EU-landen de wil ontbreekt het beleid beter op elkaar af te stemmen.