De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bruggink springt als komeet
   
 

In de springsport is Bruggink inmiddels aanbeland op het hoogste niveau. Samen met z'n tienjarige ruin Joël, die hem meestal foutloos over de hindernissen helpt. "Het is een aparte: effectief, snel en een doorzetter. Ik ken hem al vanaf z'n geboorte. Joël is een familiepaard. Inderdaad zie je zoiets niet vaak op topniveau." De twee gaan bij collega's door als de ponycombinatie. Niet vanwege de lengte - Bruggink meet 1.90 meter - Wat voor etiket heeft de Twent Gert-Jan Bruggink - geen familie van Arnold - al niet opgeplakt gekregen dit jaar. De ontwikkeling van de twintigjarige springruiter uit Weerselo, tevens het dorp van olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam en Jos Lansink, vertoont komeetachtige trekjes.

Vandaar dat typeringen als 'rookie of the year' en 'coming man' geenszins misplaatst zijn. Wat te denken van z'n erelijst dit jaar: goud bij het NK en EK Young Riders, goud bij de Nations Cup en zilver op het NK senioren en de Benelux Open. "Een overwinning dit weekeinde bij Jumping Amsterdam zou niet misstaan in het rijtje."

Wie denkt dat het leven van Gert-Jan Bruggink slechts gevuld is met paarden, komt bedrogen uit. Oogkleppengedrag is hem vreemd. "Ik studeer vier dagen per week aan de Hogeschool Enschede. In de sport ben je te afhankelijk van een goed paard. Je moet dus voorbereid zijn op meer om in de maatschappij te slagen." Samen met drie dorpsgenoten volgt hij daarom de opleiding Commercieel Technische Bedrijfskunde met bouwmanagement als richting. "Met de hulp van de schoolleiding valt het te combineren met de paardensport. Zo is m'n stageperiode een jaar vooruitgeschoven en ben ik bezig aan m'n laatste studiejaar."

maar vanwege de wijze waarop ze door de ring gaan. "Joël schudt nogal met het hoofd en voor de buitenstaander lijkt het of we, zoals ponycombinaties over de hindernissen, racen. Gezichtsbedrog, hoewel ik hem graag laat lopen, hij het ritme mag bepalen en hij het zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk houdt." De snelheid en kracht waarmee de combinatie aan de deur van de gevestigde elite bonkt, wekt vanzelfsprekend de interesse voor Joël op. De prijsvechter loopt rond met een prijskaartje met zes nullen. "Zonder Joël moet ik een stap terug doen. Het liefst groei ik met de ruin naar de absolute top. Hij bezit het vermogen deel te nemen aan een WK of Olympische Spelen. Aan de andere kant heeft alles z'n prijs. Joël kan morgen dood in de box liggen."

Vader Bruggink, een exclusieve meubelmaker in Weerselo, heeft een afspraak met z'n zoon over verkoop. Beiden zijn niet bang dat Gert-Jan Bruggink daarna voorgoed zal wegvallen. "Als het zover komt, ben je geen goede ruiter. M'n vader zegt niet voor niets: een goede ruiter is hij die goed uit de voeten kan op verschillende paarden. Komt bij dat het paardrijden bij ons een uit de hand gelopen hobby is. Die onafhankelijkheid van de paardensport werkt goed." Vandaar dat Gert-Jan Bruggink niet dagdroomt en liever leeft bij de waan van de dag. "Wat heb je eraan om te filosoferen over titels en kampioenschappen als de weg nog lang is, de obstakels groot, de concurrentie zwaar alvorens je je überhaupt kwalificeert voor een titeltoernooi. Een foutje is zo gemaakt. Neemt niet weg dat ik een kans met beide handen zal aangrijpen." Iets waarin Bruggink is gespecialiseerd, want vanaf zijn twaalfde grossiert hij in prijzen. De gevestigde orde is gewaarschuwd voor de 'rookie of the year', die van 'coming man' een blijvertje wil worden in de top van de springsport.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.