De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nikkel mondjesmaat verkopen zodat prijs niet keldert
Europa heeft metaalberg
door afgedankt muntgeld

   
 

BRUSSEL - De Koninklijke Nederlandse Munt heeft niet alleen tegen de 15.000 ton euromunten uitgespuugd. De laatste jaren zijn ook nog 200 miljoen extra guldenmunten geslagen. De blauwe bakken in het distributiecentrum in Lelystad die eind januari terugkomen zullen dan ook gevuld zijn met ruim 10.000 ton afgedankt Nederlands muntgeld.

Gisteren is gestart met het uitdelen van de eurokit en kregen de Nederlanders de eerste euro's in handen. Daarmee een symbolisch startsein gegeven voor het uit de roulatie halen van de guldens. De ingenomen florijnen worden eerst onder zware pletmachines tot een soort 'wokkel' geslagen en aldus waardeloos. Vervolgens wordt het nikkel uit de guldens en rijksdaalders gesmolten en mondjesmaat op de wereldmarkt gebracht: een mega-operatie.

"Het metaal is onder meer gewild in de vliegtuigindustrie, maar Nederland en Frankrijk hebben straks zoveel nikkel in de aanbieding dat we de prijs totaal laten kelderen als we alles ineens aanbieden in overleg met Financiën. We doen dat dus rustig aan", aldus Erik van Schouwenburg, directeur van de Nederlandse Munt. Hij overlegt maandelijks in Brussel met zijn Europese collega's over de invoeringsoperatie van de munten, heel wat zwaarwegender materie dan de biljetten. De Nederlandse uitstoot van oud metaal is nog maar het topje van de ijsberg. In heel Europa worden liefst 70 miljard munten overbodig. Een deel daarvan zit in het voormalig Oostblok en komt wellicht nooit meer boven water.

De munten zijn een groter probleem dan de biljetten. Die kunnen immers nog tot allerlei ludieke gebruiksvoorwerpen worden geperst, waarbij fragmenten nog net herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld een tuinbankje geperst uit bankpapier (waarde Hfl.35 miljoen).

De Nederlandse munt zit tevreden achterover: het werk is gedaan. Nu komt het aan op de banken, de grootwinkelbedrijven en uiteindelijk de kleine winkeliers. Dertig procent van deze laatste groep heeft zich nog helemaal niet aangemeld om op voorhand euro's te bestellen. "Vandaar dat we enkele honderden miljoenen munten reserve hebben bij De Nederlandsche Bank, want die melden zich natuurlijk allemaal op het laatste moment."

De Nederlandse Munt sloeg in het verleden per jaar 100 à 150 miljoen Nederlandse munten. Nu zijn er bijna een miljard euro's per jaar geslagen: de capaciteit is maximaal uitgebuit. Aangezien munten de neiging hebben spoorloos te verdwijnen moest de helft van de hoeveelheid Nederlands muntgeld jaarlijks worden bijgeslagen. "Met de euro gaat dat natuurlijk net zo. Nederlanders reizen veel en Beatrix is binnen de kortste keren via haar beeltenis op de euro door heel Europa verspreid en ook in het voormalig Oostblok. We moeten dan ook steeds munten bijslaan, maar ik blijf zeggen dat een individuele muntslager met de komst van de euro niet kan overleven als hij er niet wat handel bijpakt."

De Nederlandse munt heeft Luxemburg van munten voorzien en leverde startpakketten voor het groothertogdom en Finland. Toen Luxemburg onder Karel V een provincie der Nederlanden was sloegen we al munten voor Luxemburg.

"Maar wat ons vooral heeft verbaasd is dat de landen buiten de eurozone zoals Engeland, Denemarken en Zweden ook heel geïnteresseerd zijn, alsmede de VS. We hebben voor hen geplastificeerde sets gemaakt met alle acht euromunten aan beide zijden zichtbaar, zodat bankpersoneel de munten in elk geval kan herkennen. In samenwerking met de Duitse muntslager in Stuttgart worden eurosets gemaakt die de nationale zijde van alle twaalf eurodeelnemers laten zien."

De komst van de euro heeft bezitters van oude sokken, spaarpotten en bijzondere munten wakker gemaakt. "We krijgen momenteel een enorm aanbod van zilveren tientjes en vijftig guldenstukken. Men wil ervan af. De meest gave of exclusieve munten sorteren we voor verzamelaars.Maar een paar landen waaronder Nederland hebben de euro's voorzien van het echte jaartal waarin ze geslagen zijn, in ons geval 1999, 2000 en 2001."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.