De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aegon en Bank Labouchere
hekelen waarschuwing STE

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Aanbieders van aandelenleaseproducten hebben gisteren met verbazing gereageerd op uitspraken van bestuurslid Paul Koster van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Die adviseerde beleggers in een vraaggesprek om toch vooral níet deel te nemen aan aandelenleaseplannen. Aegon vindt de kritiek niet op zichzelf van toepassing. Bank Labouchere is het met Kosters uitlatingen "fundamenteel oneens" en meent dat ze "onnodig paniek veroorzaken bij (haar) klanten".

De STE adviseerde beleggend Nederland gisteren om zich verre te houden van producten waarbij aandelen worden gekocht met geleend geld. Aanbieders van zulke aandelenleaseproducten zijn onder meer Bank Labouchere (Legio Lease), Aegon (Spaarbeleg), DSB en Ohra Bank.

Volgens de STE leveren de leaseplannen deelnemers eraan in negen van de tien gevallen niets op. Uitgaande van een historisch rendement op de aandelen waarin belegd wordt (8% per jaar) weegt de opbrengst van de leaseproducten niet op tegen de kosten ervan (de over de lening betaalde rente en administratiekosten), wijst onderzoek van de toezichthouder uit.

"Als de beurs vijf jaar lang gemiddeld 8% per jaar stijgt, zou je er met een Sprintplan van Spaarbeleg nog heel behoorlijk uitspringen", stelt een woordvoerder van Aegon Nederland in een reactie. Bij Spaarbelegs Sprintplan stort een deelnemer per maand Hlf. 100. Daarvoor zet Spaarbeleg Hlf. 15.000 "vijf jaar lang aan het werk", aldus de zegsman. "Bij 8% per jaar levert dat Hlf. 22.039 op. Haal je onze Hlf. 15.000 eraf, dan blijft voor de deelnemer Hlf. 7039 over. Daar moet dan nog Hlf. 6000 aan rentebetalingen vanaf (de Hlf. 100 per maand, red.) trekken, zodat uiteindelijk Hlf. 1039 aan rendement overblijft."

Geen spaarrekening die daar aan kan tippen, wil de woordvoerder maar gezegd hebben. Zou je je geld op een spaarbankboekje zetten, dan zou die een rente moeten vergoeden van 6,32% om over dezelfde periode van vijf jaar op een bedrag van Hlf. 7039 te komen.

Ga je uit van de meer gangbare rentevergoeding van 4,5%, dan staat op een spaarrekening na vijf jaar Hlf. 6712, zo hebben de rekenmeesters van Aegon becijferd. Dat betekent dat voor een extra opbrengst van Hlf. 327 deelnemers aan het Sprintplan vijf jaar lang risico lopen: ze beleggen immers in aandelen. Spaarders doen dat niet en lopen derhalve geen risico.

Bestuurslid Bart van der Vlis van Bank Labouchere zegt inhoudelijk niet te kunnen reageren op het STE-onderzoek, "omdat we de inhoud ervan niet kennen". Dat Labouchere de resultaten van het onderzoek in de krant heeft moeten lezen, vindt Van der Vlis "zeer onzorgvuldig" van de toezichthouder.

Volgens het bestuurslid hebben de afgelopen tien jaar 400.000 klanten leaseproducten van Labouchere afgenomen. "De overgrote meerderheid daarvan heeft een zeer goed resultaat behaald", steltVan der Vlis.

Dat de STE bij de beoordeling van leaseproducten uitgaat van een gemiddeld rendement over een periode van 100 jaar vindt Van der Vlis "volstrekt irrelevant voor een product dat nog maar tien jaar bestaat". De Labouchere-bestuurder laat zich níet uit over de te verwachten rendementen in de nabije toekomst. "Omdat de marktomstandigheden dit jaar, onder meer door de dramatische gebeurtenissen op 11 september, aanzienlijk zijn veranderd", aldus Van der Vlis.

Stoppen met het aanbieden van aandelenleaseproducten is niet aan de orde, aldus Aegon en Bank Labouchere. Net als DSB Groep wijst Labouchere op de mogelijkheid om de looptijd van de producten te verlengen. Ohra Bank stelt net als DSB niet langer actief met aandelenleaseplannen te adverteren. Ohra Bank en Labouchere kijken verder naar de mogelijkheden om andere producten te introduceren die "rekening houden met de veranderde marktomstandigheden".

"Mensen staan sowieso niet langer te trappelen om in aandelen te beleggen", legt een woordvoerder van Ohra Bank uit. "Aandelenlease zelf is door het tijdsgewricht (het feit dat de rente over de lening waarmee de aandelen zijn gekocht niet langer aftrekbaar is, red.) ingehaald."

Aegon en DSB vinden dat de STE onterecht álle aandelenleaseproducten afkraakt. "Ze hadden man en paard moeten noemen." Volgens een zegsman van de STE heeft de geheimhoudingsplicht van de toezichthouder dat laatste in de weg gestaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.