UTRECHT - Topbestuurder Hans Bartelds van Fortis stapt per 1 februari 2002 op. Hij maakte zijn vertrek gisteren bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarin definitief werd besloten de aandelen van de twee moedermaatschappijen te laten samensmelten.
|
Hans Bartelds
|
Bartelds wordt gezien als een belangrijk architect van het huidige Fortis, dat tien jaar geleden werd gevormd door de Nederlandse VSB Bank en de verzekeraars Amev en AG.
De Fortis-voorman, zoon van een Utrechtse banketbakker, werkte al sinds 1967 bij het bedrijf. Hij begon zijn carrière bij de Verenigde Verzekering Maatschappijen in Utrecht dat later opging in Amev. Tot de raad van bestuur werd hij in 1987 benoemd. Nauwelijks een jaar later werd hij er voorzitter van.
Door analisten wordt Bartelds geroemd vanwege zijn talent tactvol met verschillende bedrijfsculturen om te gaan. "Hij kon goed in dat krachtenveld opereren", zegt een analist over hem. "Die gave had hij dan ook nodig toen in 1990 de basis voor het huidige Fortis werd gelegd." Bartelds wordt gekenmerkt als een rustige, ingetogen man.
Hij is daarmee de natuurlijke tegenpool van de Belgische co-voorzitter Maurice Lippens die juist zeer extravert is en graag op de voorgrond treedt. De pers had in al die jaren meer oog voor de loslippigheid van Lippens dan de degelijkheid van Bartelds. De twee zijn in de loop der jaren goede vrienden geworden.
Fortis heeft twee voorzitters, omdat het bedrijf nog steeds juridisch verankerd is in twee landen. Het is dan noodzakelijk om in elk land een raad van bestuur te hebben. Fortis heeft twee identieke raden van bestuur, alleen de functie van voorzitter is per land anders.
Onder de raad van bestuur, die bij Fortis als een soort toezichthouder opereert, staat chief executive Anton van Rossum. Deze Nederbelg is verantwoordelijk voor alle uitvoerende taken bij de bankverzekeraar.
De 55-jarige Bartelds koos er voor om gisteren zijn vertrek aan te kondigen in verband met de eenwording van de twee verschillende aandelen van de Nederlandse en de Belgische tak van Fortis. Daarvoor werd tijdens twee bijzondere aandeelhoudersvergaderingen het groene licht gegeven. Alle aandeelhouders hebben nu stemrecht in zowel de Nederlandse als de Belgische moedermaatschappij.
De bankverzekeraar heeft twee aparte beursnoteringen: één in Brussel; de ander in Amsterdam. Door de samensmelting van de twee aandelen zal Fortis zwaarder meewegen in de belangrijkste indices. Zo zal het gewicht van Fortis in de AEX-index van de Amsterdamse beurs toenemen van zo'n 3,5 naar 9,5%. In de Euro Stoxx 50 zal het belang van Fortis stijgen van 0,9 tot 1,7%. "Daarmee worden we belangrijker voor institutionele beleggers en zal er meer handel plaatsvinden", hoopt een zegsman van het concern. Het nieuwe Fortis-aandeel zal aanstaande maandag officieel notering krijgen op de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg.
Bartelds tenslotte zal zijn tijd voortaan gaan besteden aan zijn commissariaten en bestuurlijke functies buiten Fortis. Van een meningsverschil tussen Bartelds en zijn medebestuurders is geen sprake, zo verzekert een woordvoerder van Fortis.