De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Topman Bartelds weg bij
bankverzekeraar Fortis

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - Topbestuurder Hans Bartelds van Fortis stapt per 1 februari 2002 op. Hij maakte zijn vertrek gisteren bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarin definitief werd besloten de aandelen van de twee moedermaatschappijen te laten samensmelten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Hans Bartelds
Bartelds wordt gezien als een belangrijk architect van het huidige Fortis, dat tien jaar geleden werd gevormd door de Nederlandse VSB Bank en de verzekeraars Amev en AG.

De Fortis-voorman, zoon van een Utrechtse banketbakker, werkte al sinds 1967 bij het bedrijf. Hij begon zijn carrière bij de Verenigde Verzekering Maatschappijen in Utrecht dat later opging in Amev. Tot de raad van bestuur werd hij in 1987 benoemd. Nauwelijks een jaar later werd hij er voorzitter van.

Door analisten wordt Bartelds geroemd vanwege zijn talent tactvol met verschillende bedrijfsculturen om te gaan. "Hij kon goed in dat krachtenveld opereren", zegt een analist over hem. "Die gave had hij dan ook nodig toen in 1990 de basis voor het huidige Fortis werd gelegd." Bartelds wordt gekenmerkt als een rustige, ingetogen man.

Hij is daarmee de natuurlijke tegenpool van de Belgische co-voorzitter Maurice Lippens die juist zeer extravert is en graag op de voorgrond treedt. De pers had in al die jaren meer oog voor de loslippigheid van Lippens dan de degelijkheid van Bartelds. De twee zijn in de loop der jaren goede vrienden geworden.

Fortis heeft twee voorzitters, omdat het bedrijf nog steeds juridisch verankerd is in twee landen. Het is dan noodzakelijk om in elk land een raad van bestuur te hebben. Fortis heeft twee identieke raden van bestuur, alleen de functie van voorzitter is per land anders.

Onder de raad van bestuur, die bij Fortis als een soort toezichthouder opereert, staat chief executive Anton van Rossum. Deze Nederbelg is verantwoordelijk voor alle uitvoerende taken bij de bankverzekeraar.

De 55-jarige Bartelds koos er voor om gisteren zijn vertrek aan te kondigen in verband met de eenwording van de twee verschillende aandelen van de Nederlandse en de Belgische tak van Fortis. Daarvoor werd tijdens twee bijzondere aandeelhoudersvergaderingen het groene licht gegeven. Alle aandeelhouders hebben nu stemrecht in zowel de Nederlandse als de Belgische moedermaatschappij.

De bankverzekeraar heeft twee aparte beursnoteringen: één in Brussel; de ander in Amsterdam. Door de samensmelting van de twee aandelen zal Fortis zwaarder meewegen in de belangrijkste indices. Zo zal het gewicht van Fortis in de AEX-index van de Amsterdamse beurs toenemen van zo'n 3,5 naar 9,5%. In de Euro Stoxx 50 zal het belang van Fortis stijgen van 0,9 tot 1,7%. "Daarmee worden we belangrijker voor institutionele beleggers en zal er meer handel plaatsvinden", hoopt een zegsman van het concern. Het nieuwe Fortis-aandeel zal aanstaande maandag officieel notering krijgen op de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg.

Bartelds tenslotte zal zijn tijd voortaan gaan besteden aan zijn commissariaten en bestuurlijke functies buiten Fortis. Van een meningsverschil tussen Bartelds en zijn medebestuurders is geen sprake, zo verzekert een woordvoerder van Fortis.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.