De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FORTIS NEEMT VOORSCHOT OP ZWAARDERE WEGING IN AEX-INDEX
Mat Damrak levert iets in
   
 

AMSTERDAM - Inspiratie was gisteren ver te zoeken op Beursplein 5. Veel fondsen sloten de dag af met verlies. Fortis daarentegen zorgde voor vuurwerk. De bankverzekeraar krijgt met ingang van maandag een zwaardere positie in de AEX en boekte daarmee alvast koersstijging. De AEX zelf moest 0,5% terug op 475,57 punten. De middelgrote fondsen in de Midkap gleden gemiddeld 1,2% weg bij een AMX-stand van 450,89.

De dag begon gisteren al negatief op Beursplein 5. Beleggers hadden de dalingen op Wall Street nog vers in herinnering. Met name de technologiezware Nasdaq moest donderdagavond terrein prijsgeven. Even leek het Damrak zich aan het eind van de ochtend te herstellen, maar het negatieve sentiment kreeg al snel weer de overhand. Handelaren hadden geen verklaring voor de hik naar boven. De index zakte al snel weer terug.

Een reeks economische macrocijfers uit de VS, en een Wall Street met koersen die stabiel bleven liggen, deden erger voorkomen. Desalniettemin moest de AEX uiteindelijk een treedje lager het weekend in.

Fortis was gisteren de blikvanger bij de grote fondsen. Aanstaande maandag worden de aandelen Fortis NL en Fortis B samengevoegd. Aandelen B zijn de Fortis-aandelen die op de Brusselse beurs noteerden. De stap zorgt ervoor dat Fortis zwaarder gaat wegen in de AEX, van een weging van 3,5% naar maar liefst 9,5%. "Als je die index als benchmark volgt, betekent dit dat je behoorlijk moet bijkopen", stelt een handelaar.

Een deel van dat bijkopen vond gisteren al plaats gezien de koersvorming van Fortis. Het aandeel sloot alvast 3,2% hoger op 27,07 bij een omzet die ruim vier keer hoger was dan gemiddeld.

Fortis moet het voortaan zonder bestuursvoorzitter Hans Bertelds stellen. Zijn Belgische collega-bestuursvoorzitter Maurice Lippens blijft zitten. Voor de dagelijkse leiding van het Nederlands/Belgische concern zal het waarschijnlijk weinig gevolgen hebben want beide heren hebben onlangs de operationele verantwoordelijkheid overgedragen aan Anton van Rossum, de ceo.

De andere financiële waarden bleven redelijk liggen. ABN Amro ging 0,3% omlaag op 17,75, Aegon verloor 0,6% op 28,59 en ING bleef onveranderd op 26,80. Over ING liet Standard & Poor's (S&P) zich gisteren ietwat somberder uit. De vooruitzichten van de Amerikaanse verzekeringstak in de VS zouden minder goed zijn. Waar S&P eerst nog het oordeel stabiel gaf, is dit nu negatief geworden. Het gebruikte argument is dat de winstvooruitzichten voor de korte termijn onder druk staan.

Bij de verliezers op het Damrak zaten veel technologiefondsen. Die hadden het vanaf de opening te verduren van de eerdere verliezen van de Nasdaq.

Kabelaar Versatel leidde de achterhoede in de AEX. Het bedrijf leverde 7,7% in op een koers van 0,96. UPC drentelde er achteraan met 0,57, een daling met 5%. Getronics zag een koersafslag van 3,3% naar 3,82. Philips zakte naar 30,75, 1% lager.

Versatel ondervond nog vooral de gevolgen van de omzetwaarschuwing die het bedrijf afgelopen donderdag afgaf.

Europese telecomaandelen stonden overal onder druk, na slechte berichten van een aantal Amerikaanse bedrijven (Lucent en Ciena) op de telecommarkt. KPN wist de trend te trotseren en steeg naar 5,58, 0,5% hoger.

Chemieconcern DSM deed ook goede zaken. Het aandeel steeg 2,2% naar 39,35 en eindigde als tweede in de AEX. Handelaren konden geen verklaring geven. Branchegenoot Akzo Nobel deed het slechter. Akzo-dochter Organon kreeg weliswaar een positief advies van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten voor het anti-trombose medicijn Arixtra, maar zakenbank Morgan Stanley gooide roet in het eten met een neerwaartse bijstelling voor het fonds: van outperform naar neutral. Akzo sloot 1,6% lager op 49,25.

Beleggers kozen duidelijk voor defensieve, veilige aandelen. Wessanen was daarvan een goed voorbeeld. Het voedingsmiddelenconcern steeg 2,3% naar 9,37 en was daarmee de sterkste stijger in de Midkap. Detaillist Laurus volgde met een plus van 1,6% op 5,14.

Unit 4 Agresso volgde met 1,5% op 9,30. De automatiseerder maakte bekend dochter Bestmate aan het management te verkopen. De verkoop moet leiden tot een hogere winstgevendheid voor Unit 4 Agresso.

Gamma verraste vlak voor sluiting met een winstwaarschuwing voor 2001. De nettowinst zal uitkomen op 30 miljoen en niet op de eerder geraamde 36 à 38 miljoen. Op de beurs moest het aandeel 0,8% terug op 31,35.

Imtech zuchtte gisteren onder de aankoop van het telecombedrijf Datelnet. Het voormalige Internatio-Müller maakte bekend dat de nieuwe dochter in 2001 afstevent op verlies. Om het tij te keren zijn 650 van de 2400 werknemers naar huis gestuurd. Imtech verwacht dat de dochter volgend jaar wel bijdraagt aan de winst. Imtech verspeelde 1% op 19,91.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.