De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rechtbank zoekt zich suf
naar belbriefjes bij ABN

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De irritatie bij rechtbankpresident E. van Schaardenburg was gisteren van haar gezicht af te lezen. Voor de derde keer moest zij ABN Amro opdracht geven tot het uitleveren van stukken in de Sarphatistraatzaak. Eerdere reacties van de bank, waaruit blijkt dat ze de zogeheten 'belbriefjes' niet kunnen vinden, waren telkens weinig overtuigend. Nu eist zij een schriftelijke verklaring van topman Rijkman Groenink zelf.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
ABN-topman Rijkman Groenink (Foto: ANP)
In de Sarphatistraatzaak draait het om frauduleuze praktijken met coderekeningen op het 'diamantfiliaal' aan de Amsterdamse Sarphatistraat, halverwege de jaren negentig. De bank zou de fraude met rekeningen van enkele tientallen buitenlandse diamanthandelaren eerst intern hebben willen oplossen. Maar nadat de zaak een half jaar later in de publiciteit kwam, werd alsnog aangifte gedaan. In totaal werd er bijna Hlf. 180 miljoen van de coderekeningen verduisterd.

De zoekgeraakte belbriefjes bewijzen volgens twee van de vier verdachten dat als hen wordt aangewreven geweten te hebben van de malversaties, dat dan ook Van Beek, de baas van de afdeling, vervolgd had moeten worden. Hun voormalige chef wordt echter niet vervolgd, hetgeen volgens de twee in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

"Hij nam regelmatig telefonische opdrachten aan voor de 'schoonvaderrekening', dat was de bankrekening van Zaidman. Deze man had zo ontzettend veel geld op zijn rekening, dat we hem intern de ideale schoonvader noemden", aldus Wim D., één van de verdachten.

De belbriefjes vormden een belangrijk document op de diamantafdeling van ABN Amro. Vrijwel alle betaalopdrachten en opnames van de rekeninghouders werden telefonisch doorgegeven.

Het belbriefje vormde het enige brondocument op basis waarvan de opdracht werd uitgevoerd.

Op verzoeken tot uitlevering van de bewuste belbriefjes meldde eerst de advocaat van ABN Amro dat ze niet bestonden. De rechtbank nam daarmee geen genoegen en wilde een verklaring van de raad van bestuur bank. Gisteren presenteerde het Openbaar Ministerie (OM) een weliswaar een brief van de bank, maar niet ondertekend door de raad van bestuur. "Wij willen nu eindelijk een verklaring waar de bank zich aan bindt", aldus een rechter.

Raadsman Piet Doedens van Rob G. beperkte zich gisteren in zijn pleidooi vrijwel geheel tot de in zijn ogen 'leugenachtige' rol van ABN Amro. Aan de feiten waarvan zijn cliënt verdacht wordt, besteedde hij hoegenaamd geen woord. "Ach, daar komt de rechtbank toch niet aan toe", lichtte Doedens na de zitting zijn strategie toe, verwijzend naar zijn vooronderstelling dat het OM niet ontvankelijk wordt verklaard. Hoogstwaarschijnlijk spelen de keiharde bewijzen die het OM tegen Rob G. in handen heeft eveneens een rol. Daar valt door een strafpleiter weinig tegenin te brengen, zelfs als die Doedens heet.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.