De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  India: Pakistan achter aanslag

Van onze correspondent

   
 

NEW DELHI - De Indiase regering beschikt over 'technische bewijzen' dat de zelfmoordaanslag op het parlementsgebouw in New Delhi, waarbij eergisteren 12 mensen omkwamen, het werk was van moslimrebellen uit Pakistan. Minister Jaswant Singh van Buitenlandse Zaken, noemde de organisatie Lashkar-e-Tayba als schuldige en zei dat zijn land een formele klacht bij de Pakistaanse ambassade had gedeponeerd. Hij ging niet in op de aard van het bewijsmateriaal. India heeft inmiddels ook de Verenigde Staten en andere landen geconsulteerd over de bewijzen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Premier Vajpayee (Foto: REUTERS)
Op de vraag of India van plan is militaire actie tegen Pakistan te ondernemen, zei Singh: "India heeft gezegd wat het te zeggen heeft met de regeringsverklaring." Meteen na de aanslag in New Delhi verklaarde premier Atal Behari Vajpayee dat India het terrorisme zal bestrijden en elke aanval zal worden beantwoord. "We zullen de terroristen en hun geldschieters liquideren, waar ze zich ook bevinden", zei hij donderdag. Gisteren gaf de premier toe dat zijn regering enige tijd nodig heeft om het antwoord op de aanslag voor te bereiden.

India beschuldigt Pakistan er al jarenlang van moslimactivisten met raad en daad te steunen in hun strijd voor de onafhankelijkheid van het overwegend door moslims bewoonde Kashmir, de provincie die in 1949 aan het overwegend hindoeïstische India werd toegewezen toen beide landen onafhankelijk werden van het Verenigd Koninkrijk.

Kernmachten

Vooral sinds de aartsrivalen in 1998 bijna gelijktijdig enkele geslaagde atoomproeven hielden en daarmee hun intrede deden in het gezelschap der kernmachten, beziet de wereld, in het bijzonder Zuid-Azië, met grote bezorgdheid hoe de spanningen hier telkenmale oplopen.

Het is deze keer onwaarschijnlijk dat India van een reactie zal afzien. Nadat de eveneens vanuit Pakistan opererende moslimseparatisten van Jaish-e-Mohammed op 1 oktober dit jaar een aanslag pleegden op het deelstaatparlement van Jammu en Kashmir en daarbij 38 mensen vermoordden, zag India alleen onder hevige druk van het Westen af van vergeldingsmaatregelen.

Algemeen werd toen aangenomen dat New Delhi bij een volgende aanslag geen afwachtende houding meer zou aannemen. Na zijn onverzoenlijke en dreigende taal van eergisteren kan premier Vajpayee nog nauwelijks anders dan hard terugslaan wanneer de schuld voor de aanslag op het parlement van 's werelds grootste democratie ondubbelzinnig aan Pakistan moet worden toegeschreven.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.