De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bitterkoude winter in
Europa eist veel levens

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Zware sneeuwval en ijzel hebben in Zuid-Frankrijk aan zeker drie automobilisten het leven gekost. Bij kettingbotsingen op de autosnelwegen A7, A9, A51 en A61 raakten tientallen mensen gewond. Deze grote verkeersaders moesten in beide richtingen worden afgesloten. In Oost-Europa heeft de winterkou dit jaar al 321 levens geëist. Het noodlot trof vooral daklozen en alcoholici in Rusland, Polen en Tsjechië.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
Marseille na de sneeuwval (Foto: EPA)
De Franse Provence, waar het twee weken geleden nog 25 graden Celsius was, kwam gisteren onder een dik pak sneeuw te liggen. Op Corsica viel de elektriciteit uit in 15.000 woningen. Op veel wegen kregen vrachtwagens een rijverbod opgelegd wegens ijzel.

In de Duitse Alpen heerst gevaar voor lawines. Ook in het noorden van Zwitserland ligt een koufront. Op sommige plekken vroor het gisteren tien graden. Volgens meteorologen ging het om de koudste decembernacht sinds jaren. De straten zijn er spiegelglad. In het kanton Zürich deden zich tientallen ongelukken voor.

Het noorden van Italië werd gisteren geteisterd door sneeuw, sterke wind en vrieskou. De verwachting is dat het slechte weer dit weekeinde in zuidelijke richting trekt.

Een Noord-Spanje vielen door een ongekend hevige koudegolf en intense sneeuwval gisteren zes doden. Bij Barcelona kwamen vijf passagiers van een personenauto om die door de gladheid slipte en frontaal op een vrachtwagen botste. Bij Torroelles, een dorpje even boven Rosas, werd de bestuurder van een sneeuwschuiver verpletterd door zijn eigen voertuig, dat van een talud viel.

Catalonië bereikte de laagste temperaturen van de laatste jaren. In Barcelona, waar het begin deze week nog 20 graden was, daalde het kwik tot twee graden onder nul. In Vic stuurden veel scholen de kinderen voortijdig naar huis omdat de lokalen niet warm te stoken waren. Door sneeuwstormen moest de doorgangsroute van Andorra naar Barcelona op sommige plaatsen worden afgesloten. Dit weekeinde zal de temperatuur nog verder dalen. De sneeuwbuien zullen zich verder uitbreiden naar de Balearen en Valencia.

In de Russische hoofdstad Moskou zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vier mensen doodgevroren, waarmee het totale aantal slachtoffers van deze winter steeg tot 213. In Polen stierven zeker 30 mensen tijdens een bitter koude nacht van 18 graden onder het vriespunt. In Tsjechië kwamen drie zwervers om door de kou.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.