De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  EU-landen overwegen
deelname VN-macht

Van onze correspondent

   
 

en BRUSSEL - Alle vijftien landen van de Europese Unie gaan serieus bekijken of zij mee kunnen doen met de VN-vredesmacht die op korte termijn naar Afghanistan gaat. Nederland stuurt naar verwachting 250 à 300 man, zo meldde minister Borst gisteren in Den Haag. In totaal moet de vredesmacht tussen de 3500 en 4000 troepen omvatten, met Groot-Brittannië aan de leiding onder een mandaat van de VN-Veiligheidsraad.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Minister Michel en premier Verhofstadt (Foto: EPA)
De Belgische minister Louis Michel (Buitenlandse Zaken) stelde gisteren tijdens de Europese top in het Brusselse Laken aanvankelijk dat het om een uniek EU-initiatief zou gaan, de eerste keer in de geschiedenis dat de Unie als geheel mee zou doen aan een vredesoperatie. "Dit is een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie", jubelde Michel namens het Belgische EU-voorzitterschap.

Maar de andere Europese ministers floten Michel terug en verzekerden dat er geen sprake is van een EU-vredesmacht. Het is nog maar de vraag of alle vijftien EU-landen echt een militaire bijdrage zullen leveren. Bovendien doen naar verwachting ook moslimlanden zoals Turkije en Jordanië mee.

"Er is geen sprake van dat de EU nu over een eigen defensiemacht beschikt, laat staan dat we die in Afghanistan zouden kunnen inzetten", sneerde de Britse minister Jack Straw (Buitenlandse Zaken). "De EU als instituut levert alleen morele steun." Een Belgische diplomaat erkende dat Michel, die wegens zijn boude uitspraken ook wel 'Louis the Lip' wordt genoemd, "misschien een beetje te enthousiast" was geweest.

In Londen vonden gisteren besprekingen plaats tussen militaire afgevaardigden uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Turkije en Jordanië en de VS over de vredesmacht. Het is de bedoeling dat de troepen nog vóór 22 december in Afghanistan zijn om de installatie van de overgangsregering te begeleiden, die dan plaatsvindt.

De EU-leiders zullen dit weekeinde waarschijnlijk de Europese interventiemacht, die nu in oprichting is, officieel per 2003 operationeel verklaren. Maar de toegang van de EU tot NAVO-middelen is nog steeds niet geregeld omdat Griekenland weigert zijn verzet op te geven tegen de afspraken die hierover met NAVO-lid Turkije zijn gemaakt. De Grieken zijn bang dat Turkije invloed krijgt over Cyprus en zich kan gaan mengen in kwesties rond de Egeïsche Zee.

Over het Midden-Oosten verklaarden de Europese regeringsleiders dat de Palestijnse leider Arafat voor hen de enige gesprekspartner blijft, ook al erkent Israël zijn leiderschap niet meer. "Hij is democratisch gekozen. Het verzwakken van de Palestijnse autoriteit is niet bevorderlijk voor het vredesproces", aldus Michel.

EU-buitenlandgezant Javier Solana reist volgende week naar Washington om met de VS te overleggen over gezamenlijke initiatieven in het Midden-Oosten.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.