De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wegbereiders val Muur
zeggen vertrouwen op

   
 

door Theo Jongedijk BERLIJN - De politieke besluitvorming in het herenigde Duitsland is net zo ondemocratisch als de dictatuur in de voormalige DDR. Deze stelling huldigen 40 vooraanstaande wegbereiders van de vreedzame revolutie van november 1989 in het oosten van Duitsland. In een open brief zeggen ze het vertrouwen op in het functioneren van de westerse democratie.

"Wij voelen ons in toenemende mate onmachtig tegenover economische, militaire en politieke structuren die, belust op macht en voordeel, onze belangen eenvoudigweg ontkennen. In de aanpak van actuele problemen worden wij meer en meer herinnerd aan het ons bekende kwaad van de dictatuur. Wij hebben in 1989 geleerd dat het zin heeft om tegen te spreken."

Tot de ondertekenaars van de protestactie behoort een aantal oprichters van democratische bewegingen, zoals Neues Forum en Demokratie Jetzt, die mede door hun geweldloos verzet een eind wisten te maken aan 40 jaar communistische knechting in de DDR. Tot de initiatiefnemers behoort ook Christian Führer, dominee van de Nicolai-Kirche in Leipzig, dé plaats waar het verzet tegen Honecker en de zijnen eind jaren tachtig ontkiemde.

"Op grond van onze jongste ervaringen met de parlementaire democratie in de bondsrepubliek richten wij ons bewust niet tot de kanselier, niet tot de rood-groene regering, niet tot de oppositiepartijen, maar tot eenvoudige burgers, zoals wijzelf."

"Wij hebben in de revolutie van 1989 huid en haar geriskeerd om het gehate en verachte systeem van knechting en bespionering te overwinnen. Wij hadden verwacht dat na het einde van de koude oorlog ook de westerse geheime diensten zich zouden ontwapenen.

Niemand van ons rekende erop dat het afluisteren van telefoons zou toenemen en dat de door ons ontmantelde camera's van de Stasi door nieuwe zouden worden vervangen. Wij zijn geschokt dat politie en veiligheidsdiensten alleen maar worden uitgebreid. Wíj weten waartoe dat leidt."

De verontwaardiging onder de wegbereiders van de democratie in het oosten van Duitsland komt vooral door de manier waarop het parlement in Berlijn de steunverlening aan de antiterreurmacht voor Afghanistan behandelde. "Alleen een dictatuur heeft partijgetrouwe soldaten nodig. Een democratie heeft behoefte aan mondige burgers."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.