De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rode baretten naar Kaboel

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De VS hebben ons land alsnog verzocht om zes F16-fotoverkenners naar Afghanistan te sturen. Verder gaan er mogelijk nog voor de kerst ruim 250 rode baretten van de luchtmobiele brigade naar Kaboel.

Het kabinet heeft de F16-fotoverkenners al eerder aangeboden en is dan ook in principe bereid om het verzoek in te willigen. Voor de F16's moet nog een geschikte basis worden gezocht in Kirgizië of in Tadzjikistan, ten noorden van Afghanistan. Ook moet met de autoriteiten daar nog een akkoord over de stationering worden gesloten. Het ministerie van Defensie benadrukt dat het nog lang niet zeker is dat de toestellen echt op weg gaan omdat de situatie in Afghanistan snel verandert.

De F16's worden ingezet als deel van de Nederlandse steun aan de Amerikaanse operatie Duurzame Vrijheid, net als de twee fregatten, de onderzeeër, het KDC-10 tankvliegtuig en de twee Orion-patrouillevliegtuigen. Het eerste fregat is begin deze week vertrokken.

Over deze steun is al weken overleg gaande in Tampa in Florida. Vanaf het begin heeft Nederland gezegd dat ons land niet wil meedoen aan gevechtshandelingen, verklapte de Amerikaanse ambassadeur onlangs. Het kabinet heeft steeds volgehouden dat het meedoen aan gevechtsacties nooit door de Amerikanen is gevraagd.

Veiligheidsmacht

Voor de veiligheidsmacht in Afghanistan, die volledig los staat van Duurzame Vrijheid, heeft Nederland 250 tot 300 Landmachtmilitairen van de luchtmobiele brigade beschikbaar.

Vice-premier Borst liet gisteren weten dat deze eenheid mogelijk al zeer snel onderweg kan zijn. Het kabinet wil begin volgende week een besluit nemen als de VN-Veiligheidsraad een mandaat heeft vastgesteld. Daarna kan de Tweede Kamer er komende week, voor het kerstreces nog over debatteren.

De veiligheidsmacht moet al vanaf 22 december in Kaboel aan het werk gaan om de nieuwe interim-regering te beschermen.

Bij Defensie worden plannen uitgewerkt om een infanteriecompagnie van rode baretten in te zetten, uitgerust met 15 Patria-pantservoertuigen en ondersteund door een verzorgingseenheid, militairen van de genie, mijnenopruimers en verkenners van het Korps Commandotroepen.

Een soortgelijke eenheid heeft in september als onderdeel van een Brits bataljon meegedaan aan het inzamelen van wapens van Albanese rebellen in Macedonië. De Nederlandse militairen in de VN-veiligheidsmacht zullen onder Duits commando komen te staan, terwijl de algehele leiding in handen is van Groot-Brittannië.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.