De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PvdA-congres stemt
toch voor behoud
hypotheekaftrek

Van onze parlementaire redactie

   
 

AMSTERDAM - De nieuwe PvdA-leider Ad Melkert heeft zijn partijcongres er gisteren ternauwernood van weten te overtuigen de onbeperkte aftrek van de hypotheekrente in stand te houden. De PvdA-top kroop door het oog van de naald na een uitermate spannende stemming, waarbij een meerderheid van 505 tegen 452 afgevaardigden besloot niet aan de huidige aftrek te tornen.

Melkert moest kort daarvoor een klemmend beroep doen op de congresgangers om de aftrek niet te beperken, omdat dit de partij bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen dramatisch veel stemmen zou gaan kosten.

"De kiezers moeten weten dat ze op de PvdA kunnen vertrouwen", aldus een opgeluchte Melkert na afloop. "Als je nu zegt dat je aan het systeem gaat morrelen, dan laat je mensen in grote onzekerheid."

Overwinning

De PvdA-top vierde de uitslag van de stemming als een overwinning. "Het zou een regelrechte ramp zijn geweest indien het voorstel om de aftrek voor mensen met hogere inkomens te beperken, was aangenomen", aldus staatssecretaris Bos (Financiën). "De hypotheekrenteaftrek is bij de PvdA in veilige handen", zei minister Vermeend (Sociale Zaken) met grote stelligheid.

Het partijbestuur paaide het PvdA-congres met het voorstel om 'starters' op de huizenmarkt de eerste vijf jaar na aankoop van de eerste woning duizenden guldens per jaar voordeel te geven. De socialisten willen een lager huurwaardeforfait voor starters en denken aan een hogere hypotheekrenteaftrek. Tegelijkertijd moeten mensen met een huis duurder dan Hfl.2 miljoen een hoger huurwaardeforfait ophoesten.

Het huidige maximum van het forfait (ruwweg Hfl.17.000) wordt afgeschaft. Met de opbrengst hiervan en de mogelijke afschaffing van de fiscaal voordelige spaarloonregeling kan de nieuwe startersregeling worden betaald. "Een geweldige impuls voor jonge mensen die een huis willen kopen", vond Melkert.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.