De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Noorse Broeders:
Lijfstraf kinderen
zaak van ouders

   
 

door Jan Colijn en Charles Sanders ALMELO - De leiding van de streng-gelovige sekte De Noorse Broeders, die ernstig in opspraak is geraakt omdat volgelingen jarenlang hun kinderen lichamelijk en geestelijk blijken te hebben mishandeld, noemt het hardhandig 'tuchtigen' van het kroost een privé-zaak.

Zoals gisteren werd gemeld, heeft de Twentse voorganger J.G. Littooij tegenover deze krant toegegeven dat er in het verleden geweld jegens kinderen is gebruikt. Ouders pasten de lijfstraffen toe op voorspraak van een van de topfiguren, Enok Hansen, die vanuit Noorwegen naar Nederland was gekomen om lezingen te houden. Daarbij deed hij onomwonden uit de doeken hoe hij zijn zoontje had toegetakeld.

Volgens woordvoerder J.H. Staal moeten ouders zelf weten hoe zij hun kinderen tuchtigen: "De een zal voor een pedagogische tik z'n kind met de hand een pak voor de broek geven, de ander pakt daarvoor een stok. Dat is een privé-zaak voor ouders. Wij zijn geen detectivebureau, dat gaat onze bevoegdheid te boven."

Dat neemt volgens Staal niet weg dat misstanden bij officiële instanties worden gemeld: "Zo ben ik zelf enkele maanden geleden geconfronteerd met een geval van incest. Daarvan is melding gemaakt en deze zaak is nu in onderzoek."

Liefdevol

De zegsman ontkent dat de ouders van hogerhand zijn aangespoord lijfstraffen toe te passen: "We kunnen onze volgelingen alleen maar zeggen dat ze liefdevol moeten zijn voor hun kinderen." Dat enkele gezaghebbende geestelijk leiders in het verleden het tuchtigen met harde hand predikten, mocht volgens Staal voor de ouders geen aanleiding vormen die woorden in praktijk te brengen: "Dat is een kwestie van je gezond verstand gebruiken."

Staal zegt blij te zijn met de aangifte van Venema: "We willen hem en andere slachtoffers graag ontvangen om een open gesprek met hen te voeren. We hopen dan dat justitie dit zorgvuldig bestudeert."

Bij de Almeloër André Venema, die de zaak aankaartte, tal van reacties van lotgenoten binnengekomen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.