AMSTERDAM - Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben een langdurige aandoening, ziekte of handicap, waardoor ze meer moeite hebben om een baan te krijgen of, als ze wel een baan hebben, hun werk moeilijker kunnen doen. Dat betekent dat een op de zeven mensen tussen de 15 en 65 jaar een arbeidshandicap heeft.
Dat blijkt uit gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakte cijfers. Daaruit blijkt verder dat mensen met een aandoening veel minder vaak betaald werk hebben. Van de in totaal 10,7 miljoen mensen van 15 tot 65 jaar werkt bijna tweederde (65 procent), terwijl dat bij arbeidsgehandicapten maar iets meer dan de helft (52 procent) is.
Bijna elf procent van de arbeidsgehandicapten, die geen werk hebben, zou graag voor twaalf of meer uur per week aan de slag willen. Dat is veel meer dan het gemiddelde.
Bij ruim 60 procent van de arbeidsgehandicapten gaat het om rug- of gewrichtsklachten, terwijl bijna een kwart psychische klachten heeft. Vooral deze laatste categorie heeft moeite om werk te vinden. Slechts eenderde heeft een baan, terwijl dat bij mensen met rug- en gewrichtsklachten ruim de helft is.