AMSTERDAM - Automobilisten die op nieuwjaarsdag hun brandstoftank willen volgooien, krijgen daaraan een zware dobber.
Ruim zestig procent van de benzinestations zal de deur op slot houden op 1 januari. Dat blijkt uit een onderzoek van de brancheorganisatie Bovag onder 800 stations dat vandaag wordt gepubliceerd.
Alleen langs de snelwegen kan die dag, op een enkele uitzondering na, gewoon worden getankt. Wel wordt het daar dringen geblazen, verwacht de Bovag.
Het zijn vooral de allergrootste stations die gewoon open zijn. Zo is 67 procent van de middelgrote stations die datum gesloten, terwijl maar liefst 82 procent van de kleine stations dicht is. Deze laatste zijn vooral binnen de bebouwde kom gevestigd.
Normaal zijn op 1 januari al veel tankstations gesloten. Maar komende nieuwjaarsdag zullen dat er volgens de Bovag aanzienlijk meer zijn, omdat de stations niet als wisselkantoor willen fungeren voor mensen die hun guldens voor euro's willen omruilen. De tankstations vreesden een extra toestroom van mensen die nieuwsgierig zijn naar de eurobiljetten. Gedacht moet worden aan automobilisten die een reep chocolade met een biljet van honderd gulden afrekenen. De pomphouder is dan verplicht het wisselgeld in euro's terug te geven. Op 2 januari speelt dat probleem veel minder omdat dan ook banken, supermarkten en veel andere winkels open zijn.
Bovendien zou er extra veel personeel, dat moeilijk te krijgen is, ingezet moeten worden om de drukte in goede banen te leiden.
Daarom blijven veel pomphouders dicht en benutten de dag om de extra werkzaamheden te verrichten die de komst van de euro met zich meebrengt. Prijzenborden, prijslijsten en kassa's moeten worden aangepast en ook moeten de voorraad en balans worden opgemaakt.
Om een eindeloze speurtocht naar brandstof te voorkomen start de Bovag daarom vandaag een landelijke actie om automobilisten en motorrijders erop te attenderen voor 1 januari hun tank vol te gooien. Er komen opvallende oranje posters bij de kassa's van zo'n 1500 bij Bovag aangesloten tankstations met de tekst: 'Even aan denken, voor 1 januari tanken'.
Weggebruikers doen er volgens de Bovag verstandig aan dit advies op te volgen omdat tot en met 31 december nog kan worden getankt tegen het 'lage' accijnstarief op brandstoffen. Per 1 januari zal de overheid de accijnzen namelijk wederom verhogen met vijf cent per liter Euro loodvrij.
Met ingang van 1 januari gaat Bovag ook campagne voeren om de weggebruikers te vragen gepast te betalen als zij met guldens willen betalen.