De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Run op gratis euromuntjes

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Gewapend met het afhaalbewijs trokken Nederlanders gisterochtend massaal richting bank, Combi, Shell en vooral naar de Hema. Een aantal uitgiftepunten keek niet op een paar uur en opende de deuren al bij het krieken van de dag.

Om de drukte tot een minimum te beperken vroegen veel afgiftepunten niet om legitimatie. Terwijl de uitgifte probleemloos verliep, konden vele nieuwsgierigen al vroeg de euromuntjes door hun vingers laten gaan. "Ik wil ze als eerste op mijn werk laten zien", was gisteren een veelgehoord argument. Zo kon ook het personeel van het GWK in Utrecht niet langer wachten en besloot om half acht al te beginnen met de uitgifte van de euromunten. Dit tot groot genoegen van de popelende afhaler. Aan het eind van de ochtend waren alle zestienhonderd eurokits afgehaald bij de vestiging. Ook bij de wisselkantoren in Eindhoven vonden de muntensetjes gretig aftrek. In Leiden en Rotterdam was de belangstelling bij de GWK's iets minder.

Ludieke acties

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 30kb)
Gewapend met het afhaalbewijs trokken Nederlanders gisterochtend massaal richting bank, Combi, Shell en vooral naar de Hema. Een aantal uitgiftepunten keek niet op een paar uur en opende de deuren al bij het krieken van de dag. (Foto: MARTIN MOOIJ)
Minister Zalm (Financiën) benadrukte gisteren nogmaals dat de eurokitjes alleen bedoeld zijn om de mensen te laten wennen aan de nieuwe munten. De bewindsman zei ludieke acties van winkeliers, waarbij nu al met euro's betaald kunnen worden, absoluut niet op prijs te stellen. "Pas vanaf 1 januari is de euro wettig betaalmiddel", aldus Zalm.

De belangstelling voor de nieuwe munt was er gisteren niet minder om. Bij de Combi fotozaak aan de Javastraat en de Van Woustraat in Amsterdam was het druk. Dat mag ook wel, want de twee filialen hebben samen veertigduizend kitjes te verspreiden. De fotozaak in Monnikendam was 's ochtends al los.

"Ik verwachtte dat het storm zou lopen, dus daarom wilde ik het kitje zo snel mogelijk ophalen", merkte een vrouw op die zich voor openingstijd aansloot bij de rij wachtenden voor de Hema. Voor negen uur pakten mensen zich al voor de deur samen om de euro's op te halen. "Ik ben toch zó benieuwd hoe ze eruit zien", merkt een van de wachtenden op, met afhaalbewijs in de hand.

Een oudere vrouw was eerst tevergeefs naar de SNS Bank gegaan om haar kit op te halen. Deze bank is de enige die geen eurokit uitdeelt. "Maar ik heb nu wel zo'n pakket ter waarde van vijfentwintig gulden gekocht", vertelde ze terwijl ze trots op haar rinkelende jaszak klopte.

Topdrukte

De bedrijfsleidster van deze Lelystadse Hema hield de boel haarscherp in de gaten. "We verwachten topdrukte de komende dagen. We denken vandaag drieduizend van de achttienduizend kitjes kwijt te raken", zei ze. Om kwart over negen waren er al honderden pakketjes over de toonbank gegaan.

In sommige plattelandsgemeenten was het niet makkelijk een eurokit te bemachtigen, aangezien er in de buurt geen Hema, Shell of Combi is. Uit angst dat de setjes met munten op zouden zijn, vormden mensen in het Achterhoekse Neede een lange rij voor de Rabobank. Om kwart over acht stonden zij al buiten in de vrieskou te wachten.

De plattelandsgemeente kreeg maar vijfduizend eurokits van De Nederlandsche Bank, terwijl er tienduizend inwoners zijn die recht hebben op de munten. Een woordvoerder van de bank verwachtte 's middags al door de voorraad van 2500 kitjes heen te zijn.

De inwoners van Neede die hun euro's nog niet hebben kunnen ophalen, moeten dat dan in Haaksbergen of Eibergen doen. In laatstgenoemde plaats kon gisteren in eerste instantie geen eurokit opgehaald worden, evenals in Lichtenvoorde, Groenlo en andere Rabobanken die onder de regio Achterhoek Midden vallen. Teleurgestelde Achterhoekers werd meegedeeld dat ze vandaag tussen tien en twee uur terug konden komen. Na toenemende klachten aan het adres van de bank, werd er gisteren besloten om toch per direct eurokitjes te gaan uitgeven.

In Zwolle pakte de Rabobank het grootst aan. De IJsselhallen waren afgehuurd voor de afgifte van de setjes. In de ochtenduren trokken honderden Zwollenaren langs de twintig tafels in de hal om hun 3,88 euro op te halen. 's Middags waren er ruim 2500 setjes aan de man gebracht.

Bij de Rabobank in Vlissingen was het een stuk rustiger. Aangezien dit filiaal twee loketten open had gesteld voor de uitgifte van de setjes en een loket voor de consumentenpakketten, was de doorloop ook heel snel.

Onder de passanten bevonden zich vooral veel scholieren die even binnen liepen om hun afhaalcoupon te verzilveren.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.