De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hans Verèl weg
bij Fortuna Sittard

Van onze sportcorrespondent

   
 

en SITTARD - Na Jan van Dijk en Co Adriaanse is de derde trainer van dit seizoen in de eredivisie geslachtofferd: Hans Verèl. Fortuna Sittard is ten einde raad en hoopt op een schokeffect. Anders is het ontslag op staande voet van de Rotterdammer, amper vijf maanden in dienst bij de Limburgers, niet te duiden. Nummer vier staat echter al klaar om ook afgeschoten te worden. Na de schromelijke bekernederlaag van FC Twente tegen Ajax 2 lijken tevens de dagen van John van 't Schip geteld.

Verèl, eerder onder meer assistent-trainer van Willem II en coach van RKC, Dordrecht '90, NAC, RBC en Den Bosch, kreeg zijn congé in een onderhoud met algemeen directeur Theo Mommers. Door de hopeloze stand op de ranglijst (laatste) en de uitschakeling voor de Amstel Cup door eerstedivisionist Stormvogels/Telstar eerder deze week kelderde het geloof van het Fortuna-bestuur in een sportieve ommekeer onder Verèl.

De assistent-trainers Dick Voorn en Hans de Koning nemen voorlopig de coaching van het eerste elftal op zich. Voordat Verèl werd geconfronteerd met zijn ontslag, waren de spelers van de Fortuna-selectie in een spoedzitting bijeen. Drie uur lang is er onderling gesproken over de belabberde situatie (negen punten uit zestien wedstrijden). Algemeen directeur Mommers weigerde al te ver in te gaan op de ontslagreden. "Ik heb uitgebreid gesproken met de technische staf en de spelersgroep. Daarop zijn wij tot de conclusie gekomen dat het beter was uit elkaar te gaan. Fortuna wil er alles aan doen om in de eredivisie te blijven en dit besluit past daarin."

Verèl gaf een eigen versie van zijn ontslag: "Ik heb mijn werk gedaan. Altijd naar eer en geweten mijn taken uitgevoerd." De oefenmeester had een goede band met spelers en toeschouwers. Zelfs na de kansloze nederlaag in het cruciale duel met FC Den Bosch (1-3) lieten de Limburgse fans weten vertrouwen in de oefenmeester te hebben. "Dat heeft mij gesteund", aldus de Rotterdammer die zijn ontslag "volkomen onverwacht" noemde.

Verèl is de derde trainer binnen een jaar die vertrekt uit Sittard. Henk Duut moest nog geen jaar geleden de taken overdragen aan het duo De Koning en Voorn. Vervolgens zorgde Frans Thijssen via de nacompetitie voor lijfsbehoud. Thijssen zag evenwel af van een langere verbintenis in Sittard omdat er sportief te weinig perspectief zou zijn. Hans Verèl, zeker niet de man die boven aan het verlanglijstje stond, zou er echter voor zorgen dat Fortuna niet meer in de sportieve problemen zou raken.

Hij faalde desalniettemin en kreeg de zak. Datzelfde lot lijkt binnenkort ook weggelegd voor FC Twente-trainer John van 't Schip. Niet alleen bij hem, maar ook bij voorzitter Herman Wessels, technisch-directeur Jaap Uilenberg en assistent Eddy Achterberg waren de blikken zorgelijk na de ongelukkige uitschakeling als bekerhouder tegen het jeugdige Ajax 2. Daar hadden weinigen rekening mee gehouden. Daarnaast bevindt de club zich momenteel op de éénnalaatste plaats van de ranglijst.

John van 't Schip verdient beter als betrekkelijke nieuweling in het trainerswereldje. Hij zit zaterdag tegen AZ in ieder geval gewoon op de bank. Toch moet geconstateerd worden dat momenteel alle vertrouwen uit de ploeg is geslopen. Dat bleek eerder tegen Fortuna Sittard en ook tegen de reserves van Ajax. "We hebben dit seizoen al zesmaal een voorsprong weggegeven, vijf keer in de competitie en nu weer tegen Ajax 2 voor de beker. Je voelt de spanning binnensluipen. In plaats van door te drukken na een voorsprong gaat het alleen maar slechter. Dat is angst. Dingen die op de training lukken, gaan onder wedstrijddruk hopeloos mis." Het moet John van 't Schip pijn doen dat hij verliest met knapen die hij vorig jaar als trainer van de A-jeugd onder zich had. "Ik ken de kwaliteiten van deze spelers. Ze kunnen goed voetballen en hebben de vaardigheden. Alleen het geluk ontbreekt."

"Ik ga er vanuit," vervolgt hij, "dat we een ander FC Twente tegen AZ zien en dat we winnen." De realiteit leert echter dat FC Twente nog nooit zo laag heeft gestaan, na zestien wedstrijden. De club uit Enschede klampt zich vast aan het seizoen 1990/'91. Toen stonden ze ook veertiende, maar na 34 wedstrijden eindigde de ploeg uiteindelijk als zesde. Van 't Schip verzucht: "Ik ga er nog steeds vanuit dat we in het linkerrijtje komen. Als de anderen er ook maar in geloven, dan moet het lukken. Daarom zijn de duels tegen AZ, Feyenoord en Willem II voor de winterstop o zo belangrijk. Pak je dan wel punten, dan komt het allemaal nog goed. Het dubbeltje zal toch wel eens de andere kant uit vallen, of niet?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.