De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Jumping doet naam eer aan
   
 

AMSTERDAM - Als Ben Hurs van de moderne tijd laten ex-wereldkampioen Ysbrand Chardon en zijn collega's de vierspannen door de hindernissen in de Amsterdamse RAI denderen. Hoewel de messen aan de wielen ontbreken, zorgen de koetsiers, opgezweept door muziek, voor veel vuurwerk tijdens het jachtconcours.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Ysbrand Chardon jaagt zijn vierspan door de Rai. Het publiek vond het prachtig, want het leverde tijdens Jumping Amsterdam een enorm spektakel op.
De snelheid en het hoge sensatiegehalte met driftende koetsen en bijrijders, die het rijtuig op vier wielen moeten houden, krijgt meer dan de goedkeuring van het publiek in de Amsterdamse Rai. Tijdens de Nederlandse primeur gaan de mensen voor het eerst op de banken tijdens Jumping Amsterdam 2001.

"Helaas zaten de tribunes nog niet vol", zag Chardon, de warme pleitbezorger van de vierspansport. "Gelukkig rijden we de finale vanavond om half negen en kunnen we onze sport nog breder verkopen."

De vierspanwedstrijden waren tot dusver allemaal geprogrammeerd in de zomer. Want waar moet je anders terecht met vier paarden en een koets. Ja, ze mochten een demonstratie geven tijdens het indoorseizoen. Het enthousiasme kende vaak geen grenzen, maar het vervolg ontbrak. Tot dit seizoen. Acht indoorconcoursen waren bereid een wereldbekerwedstrijd vierspan te adopteren. Na het succes in Stuttgart en Stockholm ging gisteren Amsterdam voor de bijl.

"Deze injectie had onze sport nodig", weet Chardon." Tegen de stroom van de economie in weten wij in Nederland sponsors te vinden. Zes vierspanrijders zijn vijf dagen per week met hun sport bezig zonder dat het ze geld kost. Die geldschieters willen daar wel wat voor terug. Zo'n indoorwedstrijd voor de wereldbeker is ideaal. Komt bij dat de concoursorganisaties bereid zijn om tijd en geld in ons te investeren omdat we waar voor ons geld leveren. Vanavond zitten we prime-time en het te verdelen prijzengeld is met 50.000 gulden niet mis."

Een schijntje in vergelijking met de springruiters, die trouwens genoeg hebben aan één paard en een zadel terwijl de vierspanners zich veel grotere investeringen moeten getroosten. Chardon is niet jaloers. "Ik wil m'n sport verkopen en ik weet dat ik iets moois te verkopen heb. Maar het belangrijkste is dat dit indoorseizoen de eerste stap naar meer is. De formule staat, maar kan zich verder ontwikkelen. Evenals de combinaties. Daarvoor moeten we langer de tijd krijgen dan de twee jaar, waarvan we zijn verzekerd. In dat geval kan je ook combinaties gaan formeren, die op het kleine indoorparcours beter uit de voeten komen. De huidige combinaties zijn samengesteld uit 'buiten' paarden."

Toch gaat het razendsnel, houden mensen hun hart vast en zijn de eerste rijen achter de boarding onbezet. Je weet het maar nooit. Volgens Chardon is veiligheid gegarandeerd. "Hier kan niets gebeuren. Omdat je geen maximale snelheid kan ontwikkelen, maar meer nog omdat hier de beste vierspanners van de wereld rijden. De organisatoren hebben onderkend dat je alleen met de absolute top kan scoren. De mensen willen rondscheurende combinaties zien, zonder de technische aspecten te verwaarlozen." Anders krijg je heuse Ben Hur-toestanden.

"Daarmee zouden we de sport juist meer kwaad dan goed doen. Niemand zit toch te wachten op ongelukken. Ook zonder excessen en met sensationele vierspansport krijg je het publiek op de banken. Want het blijft voor iedereen een fantastisch en sensationeel gezicht om een koetsier op de bok met vier vurige paarden door de ring te zien stormen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.