De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel waarschuwt voor
nog lagere omzet in 2001

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Versatel heeft gisteren voor de tweede keer de omzetverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Het telecombedrijf voert de aanhoudende teruggang in de markt, afzwakkende economische groei en uitgestelde orders van afnemers in de detailhandel aan als reden om de omzetprognose te verlagen naar maximaal 259,5 miljoen en minimaal 250,5 miljoen.

Tot nu toe dacht Versatel dit jaar op 280 tot 290 miljoen aan inkomsten te kunnen rekenen. Deze omzetverwachting was afgelopen augustus echter ook al verlaagd ten opzichte van de oorspronkelijke prognose, waarin werd uitgegaan van een omzet van 300 tot 310 miljoen.

Ook voor volgend jaar rekent Versatel op moeilijke marktomstandigheden. Het bedrijf verwacht dat de omzet in 2002 tussen de 275 en 290 miljoen zal uitkomen. "Dat is te weinig voor een onderneming als Versatel, die het juist van snelle groei moet hebben", aldus een financieel analist.

Versatel laat eveneens weten niet vóór de tweede helft van 2002 een positief ebitda-resultaat (winst vóór belastingen, rente en afschrijvingen) te zullen behalen. Eerder ging het er nog vanuit in het eerste kwartaal van volgend jaar voor het eerst in zijn bestaan deze mijlpaal te kunnen bereiken.

De top van Versatel heeft gisteren nog eens laten doorschemeren dat de onderneming er in financieel opzicht moeilijk voor staat. Door de lastige marktomstandigheden is het bedrijf verder ingeteerd op zijn financiële positie. Versatel denkt eind deze maand nog voor tussen de 625 en 675 miljoen aan liquide middelen te hebben, terwijl het in augustus nog een kasvoorraad van 1 miljard had. Verder kampt het concern met een negatief werkkapitaal van 167 miljoen, en dreigt het vanwege een negatief eigen vermogen op het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs te belanden.

Om de problemen aan te pakken, heeft bestuursvoorzitter Raj Raithatha twee maanden geleden aan Versatel-obligatiehouders aangeboden om 1,7 miljard aan schuldpapier terug te kopen voor 390 miljoen in contanten en aandelen. Het op deze manier verlichten van de schuld lijkt echter te stuiten op weerstand bij de obligatiehouders.

Hoewel een Versatel-woordvoerder niet concreet op de situatie wil ingaan, geeft hij aan dat er zeker dit jaar geen nieuws meer op dit gebied te verwachten valt.

Versatel beschikt naar eigen zeggen tot begin 2004 over voldoende kapitaal. Het bedrijf heeft gisteren echter laten weten dat het onder de huidige omstandigheden op de financiële markten geen mogelijkheid ziet om nieuw kapitaal aan te trekken indien dat nodig zou zijn.

In beurskringen wordt dit vooral opgevat als een manier om de tegenstribbelende Versatel-obligatiehouders onder druk te zetten om het voorgestelde schuldsaneringsplan te accepteren. "Dit is duidelijk bedoeld om ze te pushen", stelt een analist. "Vaak zie je dat bedrijven negatief nieuws nog een positieve draai proberen te geven. Maar tot mijn verbazing gebeurt dat in dit geval helemaal niet."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.