De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Aandelenlease
levert niets op'

   
 

Marijn Jongsma en René Lukassen AMSTERDAM - Producten waarbij aandelen worden gekocht met geleend geld leveren beleggers in negen van de tien gevallen niets op. Tot die conclusie komt de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), die de aanbiedingen van een groot aantal financiële dienstverleners onder de loep heeft genomen.

De STE onderzocht de afgelopen zeven maanden zogenoemde aandelenleaseproducten. Aanbieders daarvan zijn onder meer Bank Labouchere (Legio Lease), Aegon (Spaarbeleg), DSB, Groeivermogen en Ohra Bank. Beleggers sluiten bij dergelijke producten - met namen als Vermogensvliegwiel, Groeiselect en Sprintplan - een lening af, waarover ze rente betalen. Het geleende geld wordt door de aanbieder van het product geïnvesteerd in aandelen.

Enkele tienduizenden Nederlanders nemen deel aan aandelenleaseplannen. De aanbieders ervan beloven beleggers nog altijd gouden bergen, constateert de STE. "Er wordt geschermd met rendementen van tien, twaalf, veertien, zestien en soms wel achttien procent", aldus Paul Koster, bestuurslid van de STE.

Onterecht, meent de toezichthouder op het effectenverkeer.

Over de afgelopen honderd jaar bedroeg het rendement op aandelen gemiddeld niet meer dan acht procent.

Ter vergelijking: als iemand zijn geld op een spaarrekening zet, boekt hij een rendement van ongeveer vier procent. Risico wordt daarbij niet gelopen; bij een aandelenleaseplan is dat wél het geval.

Kosten

Uitgaande van een rendement van acht procent - volgens Koster "helemaal geen slecht rendement" - weegt de opbrengst van een leaseproduct negen van de tien keer niet op tegen de kosten ervan (de over de lening betaalde rente en administratiekosten). Onder het oude belastingregime was de betaalde rente nog fiscaal aftrekbaar, maar sinds begin 2001 is dat niet meer het geval.

Dat heeft er volgens de STE toe geleid dat de aanbieders van aandelenleaseproducten in hun advertenties nóg meer de nadruk leggen op de mogelijke rendementen in plaats van het belastingvoordeel. Het risico dat beleggers met het product lopen, wordt daarbij bovendien in veel gevallen onvoldoende vermeld.

De Consumentenbond waarschuwde eerder dit jaar al voor aandelenlease. Net als de STE constateerde de bond dat beleggers bij een tegenvallende koersontwikkeling met een schuld kunnen blijven zitten. "Als de koerswinst plus dividend op het aandelenpakket tegenvalt, is de kans groot dat beleggers bij moeten leggen", concludeerde de bond destijds.

De Consumentenbond gaf dan ook het advies om aandelenleaseproducten te mijden. De STE sluit zich daar bij aan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.