De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Stormloop op
eurokit verwacht

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Supermarkten in ons land vrezen vandaag een grote chaos als Nederlanders massaal met de euro de boodschappen proberen te betalen. Terwijl de nieuwe munt nog geen wettig betaalmiddel is, zullen consumenten vanaf vandaag met de nieuwe munt willen afrekenen. De supermarkten houden dan ook rekening met lange rijen en verwachten dat caissières de hele dag uitleg moeten geven.

Ruim 15 miljoen Nederlanders van 6 jaar en ouder kunnen nu immers de gratis eurokit ter waarde van 3,88 ophalen. Ook zijn consumentenpakketjes met euro's ter waarde van Hlf. 25 te koop.

Minister Zalm (Financiën) heeft gisteren in Maastricht de eerste gratis eurokitjes met alle nieuwe euromunten uitgereikt aan tien Nederlanders van 6 tot 96 jaar.

Vanaf vanmorgen 9 uur kunnen de acht munten tellende setjes met een waarde van Hlf. 8,55 worden opgehaald bij Hema, Shell, Combi, Rabobank, Postbank, ABN Amro, ING Bank, Fortis Bank of GWK.

Hoewel een stormloop op de gratis setjes wordt verwacht, heeft Zalm maar liefst 16,3 miljoen eurokitjes laten samenstellen, zodat er voor elke Nederlander ouder dan zes jaar één beschikbaar is.

De branchevereniging voor de supermarkten, die alle grootgrutters adviseert voor 1 januari geen euro's te accepteren, ziet de dag van vandaag dan ook met angst en beven tegemoet. "De kassa's zijn er nog niet op ingericht en de caissières zijn totaal niet voorbereid."

Ook in de horeca houden ze er rekening mee dat klanten hun biertje met de nieuwe muntstukken willen afrekenen. Het merendeel van de uitbaters zegt geen euro's te accepteren, maar een enkeling geeft desgevraagd toe het wel leuk te vinden nu al euro's in de kassa te hebben. "Ze moeten natuurlijk niet allemaal met het nieuwe geld gaan betalen", zegt een Amsterdamse horeca-ondernemer.

Volgens directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland hebben alle ondernemers bericht gehad dat het verboden is om deze maand al euro's als wisselgeld terug te geven. Over het accepteren van de nieuwe munt is echter niets gezegd. "Natuurlijk weet iedereen dat het eigenlijk niet mag, maar er zal echt geen europolitie gaan controleren of de ondernemers zich aan de regels houden."

De euroafhaalpunten zijn voorbereid op een enorme toestroom van Nederlanders die allemaal op deze eerste dag van de euro hun gratis setje munten willen ophalen. Zo hebben de Hema-filialen speciale eurobalies ingericht waar de eurokitjes kunnen worden afgehaald. Het warenhuis heeft 5 miljoen setjes gekregen om aan de consumenten met een waardebon mee te geven. "Op is op", zo laat een woordvoerder weten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.