De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vrieskou op Damrak
   
 

AMSTERDAM - De momenteel tussen hoop en vrees levende belegger kreeg gisteren weer eens een tegenslag te verwerken. De Europese Centrale Bank (ECB) stelde de vooruitzichten voor de economische groei en de inflatie in 2002 neerwaarts bij. Als dat al niet genoeg was om de Amsterdamse beurs wederom in mineur te krijgen, vielen ook nog de producentenprijzen in de VS lager uit en waren de detailhandelsverkopen er slechter dan verwacht.

De AEX-index sloot 2% lager op 477,70. De midkap daalde met 5,27 punten tot 456,29. Slechts zes fondsen sloten in de plus. Fortis was met een winst van 1,5% de grootste winnaar. Volgens een handelaar kochten beleggers bij in verband met het combineren van de twee verschillende Fortis-aandelen die genoteerd staan in Amsterdam en Brussel tot één fonds.

Grootste verliezer was Versatel. De telecommer ziet zich gezien de aanhoudende economische teruggang genoodzaakt om voor de tweede keer dit jaar een omzetwaarschuwing af te geven. Versatel ging eerder uit van een omzet van 280 miljoen tot 290 miljoen, maar verwacht nu niet meer dan 250 miljoen tot 260 miljoen te zullen boeken. Het aandeel verloor liefst ruim 13% en sloot op 1,04. Ook andere telecomfondsen moesten boeten voor de tegenvaller van Versatel. KPN moest ruim 6% terug (5,55) en Libertel verloor 0,9%.

De één zijn dood is de ander z'n brood. Het in surseance van betaling verkeerde Enron zette eerder deze week voor $6 miljard aan onderdelen in de etalage. Persbureau Reuters zou van 'niet nader te noemen bronnen' vernomen hebben dat Koninklijke Olie aast op bepaalde activiteiten van de noodlijdende energiegigant. Volgens analisten zou onder meer de Transwestern Pipeline, die aardgas vervoerd van Texas naar Californië, goed in het palet van Shell passen. Koninklijke Olie leverde 2% in op 52,30.

Media- en informatieconcern VNU verloor 3,75% op 33,90, ondanks de handhaving van de begin oktober uitgesproken winstverwachting voor 2001. VNU heeft tevens de notering op de aandelenbeurs in New York uitgesteld tot maximaal 2005. In eerste instantie wilde VNU in 2002 de sprong naar de overkant van de oceaan wagen. Het bedrijf heeft echter vooralsnog zijn handen vol aan de integratie van ACNielsen en de verkoop van de tijdschriften. Dat laatste heeft door de economische neergang meer tijd gekost dan verwacht. Branchegenoot Elsevier leverde 4% in.

Ahold werd gisteren uitgeroepen tot 'retailer van het jaar' in de Verenigde Staten. Het is voor het eerst dat een niet-Amerikaans concern deze eer toevalt. "Ondanks relatief moeilijke omstandigheden slaagde Ahold er in de focus gericht te houden op de wensen en behoeften van de consument en uit te blinken in innovatie", luidde het oordeel van de organisator, het Amerikaanse vakblad Mass Market Retailers (MMS). Deze opsteker mocht echter niet baten, het fonds sloot op 30,05, dat was 3% lager.

Philips zet weer eens het mes in de organisatie. Dit keer ontkomt de Nederlandse divisie van Enabling Technologies Group niet aan de saneringsdrang van het elektronicaconcern. Er worden 453 banen geschrapt. Het gaat om de bedrijfsonderdelen waar onder meer producten voor de luchtvaartindustrie, kunststof en machines voor de chipindustrie worden gemaakt. Volgens Philips hebben marktomstandigheden ertoe geleid dat de financiële resultaten zich sterk negatief ontwikkelen. Door het aantal personeelsleden te reduceren moet het bedrijf slagvaardiger worden. Philips gaf 4,5% prijs op 31,05.

Ook de technologiefondsen van de Midkap verloren fors. Dat gold voor de toeleveranciers van de chipindustrie ASML (-6%), ASMI (-3,2%) en BE Semiconductors (-2,8%). Automatiseerder CMG moest 6% terug nadat de Britse branchegenoot Logica een winstwaarschuwing af gaf.

Baggeraar Boskalis Westminster is weinig gevoelig voor de economische teruggang. De orderportefeuille is goed gevuld en er is dan ook geen reden om de winstverwachting voor dit jaar aan te passen. Het bedrijf uit Papendrecht gaat bovendien de vloot versterken met twee sleephopperzuigers. Boskalis werd niet beloond en sloot licht lager op 29,89. Ook scheepsbouwer IHC Caland profiteerde nauwelijks van het nieuws dat het voor 200 miljoen aan orders voor baggerschuiten heeft ontvangen. De aanvankelijke winst verdampte in de loop van de dag geheel en het aandeel sloot uiteindelijk een fractie hoger op 47,01.

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.