De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Enron geeft opening van
zaken over toekomstplan

   
 

AMSTERDAM - Topman Kenneth Lay van Enron ontvouwde gisteren tegenover sceptische schuldeisers het herstructureringsplan van het failliete energiebedrijf. Verkoop van bezittingen, reorganisatie van kernactiviteiten en verkoop van een meerderheidsbelang in de energiehandelsactiviteiten zijn daarbij de sleutelwoorden.

In de balzaal van het Hilton in New York moesten Lay en zijn adviseurs gisteren een spervuur aan vragen van schuldeisers doorstaan. Enkele honderden van hen waren aanwezig om uitleg te krijgen over de schuldsituatie en de toekomst van het bedrijf. Sinds Enron op 2 december uitstel van betaling aanvroeg, was het de eerste maal dat Lay de schuldeisers onder ogen kwam. Hun steun is vereist om liquidatie van het bedrijf te voorkomen en verder te gaan als kleinschaliger onderneming. In totaal wil het met een schuld van zo'n $40 miljard beladen Enron zo'n $6 miljard aan bezittingen verkopen. Daarnaast wil het bedrijf een reorganisatie doorvoeren bij de kernactiviteiten, inclusief pijpleidingen en krachtcentrales. Tenslotte is Enron bereid een controlerende belang in de energiehandelsactiviteiten te verkopen, een divisie waarvoor banken deze week al belangstelling hebben getoond. In de toekomst is steun van banken onontbeerlijk om het geschonden vertrouwen van klanten in Enron te herstellen.

Financieel man Jeffrey McMahon zei hierover dat Enron de handelsactiviteiten hoopt te verkopen aan een derde partij met een sterke balans. Volgens ingewijden zouden UBS, Citigroup en J.P. Morgan Chase reeds belangstelling getoond hebben. Enron zou dan waarschijnlijk een minderheidsbelang in de nieuwe handelsonderneming krijgen, aldus McMahon.

Intussen ging in Washington het onderzoek van het Congres naar het financieel debacle van Enron zijn tweede dag in. Andermaal zat topman Joseph Berardino van Enrons sterk bekritiseerde huisaccountant Arthur Andersen in het beklaaagdenbankje. Hij vertelde dat zijn firma Enron op 2 november nog gewaarschuwd had "voor mogelijk illegaal handelen binnen het bedrijf" ten aanzien van een van Enrons partnerships.

Volgens Berardino had Enron de accountants misleid over de partnerships, wat volgens hem betekent dat Enron "onwettig handelde." Kennneth Lay van Enron benadrukte in een verklaring dat het altijd "Enrons gedragslijn geweest is openheid te betrachten tegenover Andersen."

De advocaat van de voormalige financieel topman Andrew Fastow belegde gisteren een persconferentie om geruchten te ontzenuwen dat zijn cliënt naar het buitenland zou zijn gevlucht.

Fastov hield tijdens de sessie op gezag van zijn raadsman zijn kaken stijf op elkaar. Behalve eenmaal om de journalisten "prettige kerstdagen" toe te wensen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.