De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ECB verlaagt
groeiraming

   
 

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar raming van de economische groei in de eurolanden voor komend jaar sterk verlaagd. De bank liet gisteren weten nu uit te gaan van een groei van 0,7 à 1,7 procent. Een half jaar geleden ging de bank nog uit van 2,1 à 3,1 procent.

De bank tekende er in haar maandverslag van december wel bij aan dat de percentages een gemiddelde zijn en een opleving in de loop van 2002 maskeren. In 2003 trekt de economie verder aan en kan de groei uitkomen op 2 à 3 procent.

Voor dit jaar verlaagde de ECB haar groeiraming van 2,2 à 2,8 procent tot 1,3 à 1,7 procent. De percentages die de bank in juni noemde, waren al lager dan eerdere prognoses.

Vorig jaar besloot de ECB om tweemaal per jaar groeiramingen te geven. De bank liet toen weten dat de markten er niet te veel aandacht aan moesten besteden en dat ze zelf de ramingen niet als vast uitgangspunt zou hanteren.

De prognoses zijn opgesteld aan de hand van de veronderstelling dat de rente en de wisselkoersen niet veranderen. De ramingen zijn niet de beste indicatie voor toekomstige groei, omdat het rentebeleid tussentijds kan worden aangepast om de inflatie te beteugelen, aldus de ECB.

Bovendien zijn de vooruitzichten "omringd door een hoge mate van onzekerheid", zoals vaak het geval is als er spake is van een ommekeer in de economische bedrijvigheid, zo liet de bank verder weten. Die onzekerheid is nu extra groot ten gevolge van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten.

De gevolgen van die aanslagen voor de binnenlandse vraag in de eurolanden zijn maar tijdelijk. De particuliere bestedingen zullen op peil blijven. Voor een deel komt dat door belastingverlagingen in enkele landen.

De ECB maakte gisteren ook bekend haar ramingen van de inflatie te hebben gewijzigd, zij het lang niet zo sterk als die van de groei. De geldontwaarding in de eurolanden komt dit jaar met 2,6 à 2,8 procent wat hoger uit dan de 2,3 à 2,7 procent die de bank in juni noemde.

Het komende jaar neemt de inflatie af tot 1,1 à 2,1 procent. In de vorige prognose werd 1,2 à 2,4 procent genoemd.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.