buitenland AMSTERDAM - De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren met klem gesteld dat de Palestijnse president Jasser Arafat nog steeds hun steun geniet in het vredesproces nadat Israël eerder gisteren had laten weten elk contact met de Palestijnse president te hebben verbroken na een Palestijnse bomaanslag woensdag waarbij tien Israëli's waren omgekomen.
|
Javier Solana
...blijven praten... (Foto: AP)
|
Ook kondigde Israël nieuwe omvangrijke militaire acties aan op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook om militante Palestijnen op te pakken. Arafat is intussen verboden de stad Ramallah, waar hij zijn hoofdkwartier heeft, op de Westelijke Jordaanoever te verlaten. Premier Ariel Sjaron zou Arafat rechtstreeks verantwoordelijk houden voor de aanslagen. "Daarom is Arafat niet langer van belang voor de staat Israël en zal er geen contact meer met hem zijn", aldus een woordvoerder.
Maar het Israëlische standpunt kon op weinig steun rekenen. "Voor ons blijft Arafat de vertegenwoordiger van de Palestijnen, en wij zullen met hem blijven praten", zei Javier Solana, de 'superminister' voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. Wel zei Solana dat de EU Arafat had gevraagd het bestrijden van terrorisme zijn topprioriteit te maken. "We moeten niet de hoop opgeven voor een politieke oplossing van het conflict. Want dat lukt niet op militaire wijze."
Ook de VS blijven achter Arafat staan als partner in het vredesproces dat aan het geweld in de regio een einde moet maken, verklaarde Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken William Burns in Damascus tijdens zijn bezoek aan de Syrische president Bashir al-Assad.
De Arabische wereld heeft woedend gereageerd op de Israëlische besluit. De Arabische Liga heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om een spoedzitting in verband met de situatie in het Midden-Oosten. Secretaris-generaal Amr Moussa van de Liga verklaarde in Cairo dat de Veiligheidsraad "zo snel mogelijk bijeen moet komen om middelen te vinden om de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te garanderen".
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Landen zijn gisteravond in de Egyptische hoofdstad Cairo bijeen om te praten over de toestand in Israël, en de bezette gebieden. "Wij willen praten over mogelijke maatregelen om de Palestijnse leider Arafat te steunen, en de Israëlische agressie te stoppen", zo liet de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Maher weten.
Israëlische helikopters vielen gisterochtend Ramallah en vuurden meer dan tien raketten af op doelen van de Palestijnse Autoriteit. Vijf daarvan sloegen vlakbij het kantoor van Arafat in. Daarna drongen Israëlische tanks de stad binnen. De Israëli's vernielden een stelling van de Palestijnse politie, de studio's van de Palestijnse radio en tv en de zendmast van de omroep 'Stem van Palestina'.
Ooggetuigen meldden tevens op de Westelijke Jordaanoever overal veel troepenbewegingen van het Israëlische leger. In Gazastad vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen het hoofdkwartier van de Palestijnse politie aan. Ook zijn tanks de plaats Beit Lahia, en de autonome plaats Rafah binnengetrokken.
Arafat had in reactie op de bloedige aanslag woensdag opdracht gegeven de extremistische Hamas en Islamitische Jihad te verbieden.
Het Palestijnse bestuur is een voortvloeisel van de vredesakkoorden van Oslo uit 1993. Sjaron is tegenstander van die akkoorden, en heeft herhaaldelijk gezegd Arafat, verantwoordelijk te houden voor de aanslagen die Hamas of de Jihad tegen Israëli's hebben gepleegd. Maar waarnemers vrezen dat deze beschuldigingen een manier zijn om helemaal van Oslo af te komen.
(AFP/AP/Reuters)