AMSTERDAM - Het vredesproces in het Midden-Oosten lijkt terug bij af, nu Israël de Palestijnse president Arafat niet langer als gesprekspartner beschouwt. De Palestijnse Autoriteit spreekt van een oorlogsverklaring, na een nieuwe reeks militaire acties van Israël. Amerikaanse regeringsbronnen zeggen dat ook de Verenigde Staten de geloofwaardigheid en de positie van de Palestijnse leider Arafat in twijfel beginnen te trekken.
Tegelijkertijd blijft Washington Arafat oproepen om maatregelen te nemen om het geweld in de bezette gebieden te stoppen.
In de nacht van woensdag op de donderdag maakte de Israëlische regering bekend dat Arafat voor haar niet langer "relevant" is. "Voor ons bestaat hij eenvoudigweg niet meer", zo zei premier Sharon. Arafat zelf verklaarde tegenover een Koeweitse krant dat Israël erop uit is om hem "schade" toe te brengen. Maar Israël heeft laten weten dat het niet de bedoeling is Arafat te doden. Wel verklaarde de rechtse minister voor Veiligheid een verbanning van Arafat naar Tunesië niet uit te sluiten. De Israëlische regering heeft verder aangekondigd dat haar militaire acties in de Palestijnse gebieden heviger zullen worden.
De Israëlische stap brengt een oplossing van het conflict in het Midden-Oosten verder weg dan ooit, ondanks bemiddelingspogingen van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie. De Israëli's en de Palestijnen staan voor een "totale confrontatie", zo vreest de speciale gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, Terje Roed-Larsen.
Israël maakte bekend Arafat terzijde te schuiven na een aanslag woensdag op een bus met joodse kolonisten.